KRISTIANSAND: Mattilsynet har kontrollert produkter fra ulike leverandører i Thailand, som selges hos importører i Kristiansand, Oslo, Bergen og Stavanger.

— I Asiabutikken i Kristiansand ble det oppdaget salmonella i produktene: pak wan, redmint, pak peaw, sweet basil, acacia og thai morning glory. Vi har foreløpig ikke fått melding om at noen har blitt syke, men for sikkerhets skyld ønsker vi å advare forbrukerne om at dette er risikoprodukter, opplyser Laila Jensvoll, som jobber i Nasjonalt senter for planter og vegetabilsk mat.

Også i Oslo, Bergen og Stavanger ble det funnet salmonella. Ifølge Jensvoll var det et jevnt funn fra alle importører og eksportører.

— Det er ingen importører som utmerker seg. Noen importører har flere salmonellafunn enn andre fordi prøvemengden som er tatt varierer ut fra hvor mange importører det er i de forskjellige distriktene, forklarer Jensvoll.

Hun påpeker at salmonella har vært et jevnt problem i denne typen produkter. I fjor hadde også Mattilsynet et lignende prosjekt, der de også den gang fikk påvist salmonella i diverse krydderurter. Da ble det satt i gang et midlertidig omsetningsforbud for friske krydderurter fra Thailand, skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

Symptomene på salmonella er diaré, magesmerter, kvalme og feber. Ifølge Mattilsynet dør salmonella ved varmebehandling, og det er viktig å være nøye med vasking av friske krydderurter og grønnsaker.

Salmonella-prosjektet til Mattilsynet pågår ut oktober.