KRISTIANSAND: — Jeg var nede en tur i Kristiansand i slutten av mai for å sjekke utviklingen av flått. Da så jeg store skyer av mygg, forteller Reidar Mehl i folkehelseinstituttet.

Mehl er en av Norges fremst eksperter på mygg og har i flere år fulgt utviklingen og oppvekstvilkårene for mygg i Norge. Han forteller at dette året har vært spesielt ettersom myggen har fått utvikle seg i fred.

Myggen legger egg i små og store nedsenkninger i bakken, gjerne i nærheten av vann og bekker. Når våren kommer og snøsmeltingen pågår fylles disse feltene med vann. Det som avgjør om det blir mye mygg er om vannet får ligge i dammene. Mygglarvene klekkes fra slutten av april til midten av mai. I år ble vannet liggende i dammene på Sørlandet og dermed fikk larvene klekke i fred.

— De to foregående årene ble dammene uttrørret før larvene klekket. Dermed døde myggen og vi fikk somre uten særlig mye mygg, forteller Mehl.

Ifølge Mehl er det vanskelig å si hvor mange år siden det er at Sørlandet hadde så mye mygg. Det vil også være mest mygg i områder hvor det har vært mye mygg før. Disse områdene strekker seg fra kysten og inn i landet.

— Da jeg besøkte Sørlandet var det flest hann-mygg å se. Det var kolosale mengder, sier Mehl.

Myggen vil være en plage fra mai til ut i august.

Fakta om Stikkmyggen (Culicidae):

  • Det fins flere arter mygg i Norge, men bare 40 av dem stikker.

  • Tilhører insektfamilien, i ordenen tovinger.

  • De kalles stikkmygg eller "fjellets vampyrer" på godt norsk.

  • Lett kjennelig på smal kropp, tynne ben, lange følere og lang stikke- og sugesnabel.

  • Hannen lever av vegetabilsk næring, hunnen er blodsuger.

  • Eggene legges i eller ved vann, og larvene utvikles i vann. (Kilde: Kunnskapsforlaget multimedia-leksikon)