Se departementets video fra Bjarne Håkon Hanssens pressekonferanse her

KRISTIANSAND: Også i Vest-Agder raser tillitsvalgte mot forslaget fra regjeringen om å endre sykelønnsordningen. Roy Gyberg, fylkesleder i Fagforbundet, LOs største forbund, har vanskelig for å finne harde nok karakteristikker:

— Bjarne Håkon Hansens framlegg i dag er primitivt og arrogant. Det er rett og slett og en eneste lang hån mot det arbeidet som legges ned for å redusere sykefraværet, sier Gyberg til fvn.no.

Regjeringen foreslår at bedriftene selv skal betale 20 prosent av alt sykefravær opp til 6 måneder, og 10 prosent mellom 6 og 12 måneder. Dette vil koste bedriftene 2,5 milliarder kroner.

— Dersom det ikke ryddes opp i dette, vil venstresida i norsk politikk oppleve en stor velgerflukt fra fagbevegelseshold, tror Gyberg. Han krever statsrådens avgang etter nøye overveielse.

— Ja, det står jeg for. Han må gå, og vi må få dette forslaget trukket.

Løftebrudd - Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Kristiansand den 6. august i år, og da satt vi i møter med ham og hørte ham kommentere sykelønnsordningen. Han understreket at de økte kostnadene til sykelønnsordningen skulle regjeringen håndtere.

"Dette skal vi klare," var statsministerens ord til LO-forbundene. Men dagens utspill føles som et direkte løftebrudd for fagforbundende.

— De har gått fullstendig bak ryggen på oss, sier Gyberg.

Han mener den rødgrønne regjeringen eklatant har brutt avtalen om Inkluderende arbeidsliv (IA), som var tuftet på tre pillarer:

1. Sykefraværet skal ned

2. Inkludering av arbeidstakere med en viss yrkeshemming

3. Seniorene skal bli værende lenger i arbeidslivet

Vurderer Ap-medlemsskap

— Jeg vurderer medlemsskapet mitt i et visst parti nå. Men det er jo ikke lurt å handle i affekt, så jeg får tenke på det noen dager, sier han.

— Regjeringen glemmer en vesentlig faktor i sykefraværsarbeidet: Arbeidsledigheten. All forskning om temaet viser en klar sammenheng mellom ledighetsnivå og sykemeldingsnivå: Når ledigheten går ned, går sykefraværet opp, påpeker Fagforbundets Agder-leder.

— Hvis man kontrollerer sykefraværstall for ledighetsnivå ville tallene vise en klar nedgang i sykefraværet og med i regnestykket må man også ha med at det spares penger til utbetaling av ledighetstrygd og økt skatteinngang.

Hard kritikk LO-leder Gerd-Liv Valla, NHO-sjef Finn Bergesen jr. og nestleder i YS, Tor Eugen Kvalheim har i dag alle uttalt seg sterkt kritisk til regjeringens forslag om å endre sykelønnsordningen.

— Tror arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen og regjeringen at det vil bli lettere å få funksjonshemmede og arbeidstakere i randsonen tilbake til arbeidslivet når det blir dyrere for arbeidsgiverne. I så fall er det helt bak mål, sa LO-lederen, og mente regjeringen har gjort seg skyldig i avtalebrudd.

— De legger fram et diktat uten forutgående drøftinger, sa Valla.

— Dette må vi få ryddet opp i før statsbudsjettet blir vedtatt. Regjeringen Stoltenberg kritiserte Bondevik-regjeringen for å forandre på avtalen om et inkluderende arbeidsliv. Nå går den rødgrønne regjeringen enda lenger og bryter hele avtalen, sier YS-nestleder Kvalheim til NTB.