KRISTIANSAND: — På St. Hansgården slår ungdommene seg regelrett ut. Vi støtter de ansatte i barnevernet fullt ut i behovet for mer tvangsmidler, sier politioverbetjent Hans Martin Skovly.

Skovly er koordinator for forebyggende politiarbeid for ungdom i Agder.

-Vi sender nå et notat til politimesteren og ber han løfte problemstillingen opp på fylkesmannsnivå.

Fædrelandsvennen skrev i går at barnevernsansatte krever større muligheter til å gripe inn overfor barnevernsbarna. De mener barna har fått så mange individuelle rettigheter at de ansatte mister kontrollmidler.

-Sønnen min og jeg ringer mye heller politiet enn barnevernet. Han har langt større tillit til politiet, sier moren til en utagerende barnevernsgutt i Kristiansand.

En gjennomgang Hans Martin Skovly har gjort viser, at barnevernsbarn belaster politiapparatet kraftig.

-Barnevernet skal ikke være fengsel, men hva med å bruke nødrett i alvorlige tilfeller, for å holde på barna? sier Skovly.

Han mener mangelen på tvangsmuligheter er svært ødeleggende for barna selv:

-På rømmen begår de alvorlig voldskriminalitet og ruser seg. Barnevernet kan ikke garantere deres sikkerhet, og dermed havner noen til og med i politiets varetekt, sier Skovly.

Han understreker at han ikke klandrer barnevernet selv, men vil at de ansatte skal ha større fullmakter.

-Rusproblemet er kjempestort. Ungdom tar også overdoser på rømmen. Noen forsvinner igjen, så snart vi har hjulpet med å få tak i dem. Ansatte føler seg truet og kan lite gjøre. Vi har utfordringer i hele apparatet, sier Skovly.