KRISTIANSAND: Om få dager legger rådmann Tor Sommerseth fram forslag til politikerne om kraftig innstramming i skjenketidene. Trolig vil det også komme forslag om å gjenninnføre tak på antall skjenkesteder.

De folkevalgte skal deretter krangle om argumentene fram til bystyret fatter beslutning i oktober. Hva det blir politisk flertall for, avgjøres på valgdagen til mandag.

Foreløpig har ikke Sommerseth og de kommunale direktørene bestemt seg for eksakt når kranene bør stenges på kvelden, men helse— og sosialdirektør Lars Dahlen sier det er nødt til å strammes inn, utfra en helsefaglig synspunkt.

— Alle faglige innspill fra helse- og sosialsektorens ulike avdelinger tilsier det, sier han.

Kristiansand har i dag landets mest liberale skjenketider. Kun mellom 03 og 06 er det ikke adgang til å selge øl, vin og sprit.

Klokka 01.00?

På en drøftingskonferanse om skjenkepolitikk i går foreslo politimester Bjørn Hareide stengte kraner fra klokka 01.00 for å få bukt med den økende volden i Kvadraturen.

— Et godt forslag, men jeg vil ikke si om vi går for det samme. Vi vurderer også å skille tidspunktene for øl- og vinskjenking og spritskjenking, sier Dahlen.

Et forslag skal være å stoppe spritsalget klokka 24.00, mens øl og vin kan skjenkes til 01.00 eller 02.00. Helse- og sosialdirektøren poengterer at det ikke ligger noen form for moralisme bak hans ønske om kortere skjenketider.

— Spørsmålet er ikke for eller mot alkohol, for eller mot folks gleder. Spørsmålet er hvordan vi skal redusere helseskadene og volden og skape bedre oppvekstmiljøer, sier Dahlen.

  • De siste ti årene har hensynet til forbrukerne stått i fokus. Men det viktigste er å ha en alkoholpolitikk som tar særlig hensyn til barn og unge, sier han.

Våge fellesskap

Lars Dahlen mener Kristiansand må våge en debatt om individets rett, kontra hensynet til fellesskapet og samfunnsutvikling:

— Noen hensyn må veie tyngre enn viktigheten av å nyte alkohol for den enkelte. Litt strengere skjenkebestemmelser vil bare i liten grad begrense folks frihet, men det kan gi store positive ringvirkninger for lokalsamfunnet som helhet, sier Dahlen.

Kommuneoverlege Vegard Vige sier at økt alkoholforbruk på 10 prosent omtrent automatisk fører til økning i alkoholskader på 20 prosent.

— Da kan vi velge mellom de populære holdningskampanjene som vi vet ikke virker, eller vi kan gjøre det upopulære som vi vet virker, sier Vige.

Følger debatten på nett Helse- og sosialdirektør Dahlen sier kommunen vil bruke debatten på Fvn.no som innspill når det endelige forslaget om skjenketider skal vurderes de kommende dagene.

— Vi vil følge med på nettdebatten på Fvn.no, og kommer det viktige innspill, vil vi ta de med i den videre prosessen, sier Dahlen.

Hva synes du? Bør det innføres skjenkestopp klokken 01.00? Skriv din mening her.