Det er ingen flere nordmenn i området, og Utenriksdepartementet fraråder reiser til Gaza og Vestbredden.Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) beklager at nordmenn er erklært uønsket av militante grupper. Han forsikrer at norske myndigheter gjør det som er mulig for å sikre norske borgere i regionen.

Støre mener at det blir feil å blande spørsmålet om norsk bistand inn i denne saken som har sitt utgangspunkt i trykking av karikaturer av profeten Muhammed. Tegningene ble offentliggjort av den danske avisen Jyllands-Posten i november og for tre uker siden av det norske, kristne tidsskriftet Magazinet. I flere muslimske land oppfattes karikaturene som svært krenkende.

– Her må vi ikke blande kortene. Dette er ingen ytring fra den norske stat. Vi har løpende kontakt med palestinske myndigheter og legger til grunn at sikkerheten for norske borgere ivaretas, sier Støre til NRK.

Uklart

Omstendighetene rundt truslene er foreløpig noe uklare. Både en Fatah-tilknyttet gruppe, som ikke er islamistisk, gruppen Hellig Krig, som i høyeste grad er det, har bedt borgere av flere land komme seg vekk fra Gaza. Både Danmark, Norge og Sverige har vært nevnt.

På norsk hold er man litt tilbakeholden med reaksjonene ettersom situasjonen etter valget i de palestinske områdene er ustabil og det ikke er klart hvor bred støtte truslene har. Men samtidig får UD inn rapporter fra flere av sine ambassader i regionen, der det meldes om stor medieinteresse og betydelig folkelig raseri.

UDs pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten sier at situasjonen er under kontroll og at ambassadene i Midtøsten-regionen er i satt i beredskap og vurderer situasjonen nøye. Hun vil ikke utdype dette nærmere eller spekulere i hva slags reaksjoner som kan bli utløst. Om Norge feilaktig er trukket inn i denne saken, har hun heller ingen kommentar til.

Løpende kontakt

– Vi er opptatt av norske borgeres sikkerhet og gjør vårt ytterste for å ivareta den. Det er løpende kontakt med palestinske myndigheter. Støre hadde senest en samtale med president Mahmoud Abbas søndag, og det blir ny kontakt i løpet av mandag, sier Dale Sandsten til NTB.

Norge har ingen offisielle representasjon i Gaza, men norske hjelpeprosjekter overvåkes av FNs utviklingsprogram UNDP. Norge er leder i giverlandgruppen for de selvstyrte områdene, og vil ifølge Støre være en betydelig bidragsyter i tiden framover, uavhengig av trusler fra ytterliggående grupper.

Redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet opplyser at han har mottatt et 20-talls dødstrusler og et par tusen hat-mail siden karikaturene sto på trykk for tre uker siden. Men han angrer ikke på det han gjorde.