OSLO: Den nye lammedrikken ble lansert i vår, men var ikke testet ut på lam før den ble sendt ut på markedet, skriver Nationen.

– Magen på lammene blåste seg opp som trommer, og det tok ikke lang tid før de døde. Jeg skjønte ikke hva det kunne være, og har ikke opplevd lignende, sier sauebonde Jon Roar Grøstad i Lier.

Han ga lammene den nye drikken fra Felleskjøpet, produsert av Tine, fordi han trodde den skulle sikre tilvekst på kopplam. «Lammedrikk Pluss» skulle være et spesialfôr for kopplam, men de første kopplammene som drakk produktet, tok sine siste brek bare få dager etter at de kom til verden.

Felleskjøpet skylder på produksjonsfeil. Produktet ble trukket fra markedet 19. april.

– Lammedrikken var ikke så næringsrik som den skulle være. Vi har ingen sikker forklaring på hvorfor lam døde. Noen fikk kolikk, sier Torbjørn Auran i Felleskjøpet Fôrutvikling.

Lammedrikken ble ikke testet på lam før den ble lansert. Den ble testet kun på kje. Årsaken til at den ikke ble testet på lam skyldes ifølge Felleskjøpet enorm etterspørsel etter produktet.

Felleskjøpet har ikke oversikt over hvor mange lam som døde etter inntak av lammedrikken. Men bare i Rogaland og Agder meldes det som 150 bønder som har mistet ett eller flere lam, eller fikk syke lam, opplyser Åsne Åsland i Felleskjøpet i Rogaland og Agder.

Felleskjøpet jobber nå med å skaffe en fullstendig oversikt over hvor mange lam som døde etter inntak av drikken. Bøndene skal få 350 kroner i erstatning per lam.