KRISTIANSAND: — Vi måtte stenge hele butikken og lose kundene trygt ut da det første strømbruddet kom, sier Bjørn Bertelsen ved Coop obs! Sørlandssenteret til fvn.no. Etter stengetid lørdag kveld kan han ikke se at butikken har lidd noen økonomisk last.

Lyn og torden har ført til strømstans over store deler av Sørlandet lørdag.

Hele Sørlandssenteret mistet strømmen i to omganger på formiddagen lørdag. Siden Coop obs!-butikken er uten vinduer, resulterte strømbruddet i komplett mørklegging.

— Vi har lommelykter liggende til nødbruk, og gode rutiner for hvordan vi skal håndtere slike situasjoner, forteller Bertelsen. Han loste kunder ut i bekmørket.

— Men dere har jo mye campingutstyr stående, så folk ville vel ha klart seg?

— Ja, der sier du noe. Det hadde nok gått bra.

Frysedisken gåen

Etter et kvarter kom strømmen tilbake igjen, og butikken kunne åpne på nytt. Da var det klart at motorvernet til frysediskene hadde gått føyken i strømbruddet, og det begynte å perle på frityrtorskpakkene.

— Vi svetta litt, vi også, kan du si. Men vi fikk ringt en elektriker som kom som et lyn, og fikk startet arbeidet med å få frysediskene ned i temperatur. I mellomtiden fikk vi lagt en spesiell duk over frysevarene.

Så gikk strømmen for andre gang, og på ny var det fram med lommelykter og nye runder omkring i lokalet.

— Det var mørkt som i et kinolokale. Vi har backing på kassasystemene, så kassene kan vi kan kjøre en times tid. Men når det kommer støtvis strøm, slik som i dag, stopper frysemaskinene.

- Kritisk - Totalt var vi vel uten strøm på kjølesystemet i to og en halv time. Hadde det ikke gått i orden, måtte vi ha solgt ut frysevarene til halv pris, sier kveldslederen.

— Det så kritisk ut.

— Har dere tapt noe penger på lørdagens strømbrudd?

— Nei, vi har hatt en sterk lørdag med veldig mange kunder. De viste også stor tålmodighet og forståelse, og vi opplevde ikke et surt ord fra noen.

— Og frityrtorsken?

— Frityrtorsken har holdt, smiler Bertelsen.