OSLO: Dag Terje Andersen er tidligere landbruksminister og har også fortid som partisekretær i Ap. Han er i denne stortingsperioden førsterepresentant for Ap i Vestfold og sitter som leder for Stortingets kommunal— og forvaltningskomité.

— Vi ble valgt inn sammen i Ap-ledelsen i 1992, han som partisekretær og jeg som nestleder. Vi var begge statsråder i Jagland-regjeringen, han som landbruksminister og jeg som finansminister – og vi har også sittet sammen i Arbeiderpartiets sentralstyre og i stortingsgruppen. Med Dag Terje Andersen er jeg trygg på at vi får en god statsråd som kjenner de arbeidsområdene han skal ta over til fulle, sa Jens Stoltenberg under pressekonferansen.

Savnet familien

Odd Eriksen går av etter eget ønske for å få mer tid til barna og familien i Mosjøen. Han er blitt kontaktet av Nordland Arbeiderparti med tilbud om å ta over som fylkesrådsleder til høsten.

— Det har vært mange krevende beslutninger å ta i løpet av den tiden jeg har sittet som statsråd, men dette har vært den mest krevende av alle, sa Eriksen.

Han bekreftet at hensynet til hans to barn på ni og fem år har veid tyngst.

— Alle småbarnsforeldre vet at det er tungt å være borte fra familien i lange perioder. Med den nye jobben som leder i fylkesrådet får jeg muligheten til å tilbringe mer tid sammen med familien, sa Odd Eriksen.

Viktige saker

Statsministeren roste den avtroppende ministeren for jobben han har lagt ned, og ga blant annet Eriksen æren for vellykkede omstillinger etter industrinedleggelser i Årdal og Skien.

— Jeg respekterer hans beslutning og takker ham for den innsatsen han har lagt ned i den tiden han har vært statsråd. Jeg vil savne ham i regjeringen. Han har egenskapen til å bevare ro og humør i de mest krevende situasjoner, sa Stoltenberg.