Stavanger/Trondheim: Rettsmøtet der de fellende eller frifinnende dommer skal falle, begynner i menighetshuset på Forus klokka 12, får NTB opplyst. NOKAS-saken startet 19. september i fjor, og saken ble tatt opp til doms 17. januar, etter 61 dagers rettsforhandlinger og avhør av 232 vitner.

Retten, under ledelse av sorenskriver Helge Bjørnestad, skal avgjøre om 11 av de tiltalte er skyldige i grovt ran av vel 57 millioner kroner, og om alle disse også må dele skylden for at politimannen Arne Sigve Klungland ble drept av et skudd fra én av ranerne. De to øvrige tiltalte er tiltalt for medvirkning, og er ikke gjort ansvarlige for dødsfølgen.

Retten skal også ta standpunkt til omfattende erstatningskrav – 51,5 millioner kroner fra If Skadeforsikring, 775.000 kroner fra Arne Sigve Klunglands familie, til sammen 9,2 millioner kroner fra 37 ansatte i NOKAS, og 100.000 kroner fra politimannen Erik Håland som var i skuddveksling med to av ranerne.

Ukjent drapsmann

David Toska er den eneste av de tiltalte som har erkjent straffskyld for hele tiltalen, grovt ran med døden til følge. Johnny Thendrup har erkjent straffskyld for ranet, men ikke for dødsfølgen. Bevisførselen har klargjort at ingen av disse to fyrte av skuddet som drepte Klungland. Drapsmannen er fortsatt ukjent.

Erling Havnå har også innrømmet at han var med på ranet, men bare at han sto vakt ved fluktbilene i Sørmarka, og at han kjørte en av bilene derfra. I tillegg til NOKAS-ranet 5. april 2004, er han også tiltalt for ranet av Postens brevsenter i Oslo 27. oktober 2003. William Pettersen, som er tiltalt for medvirkning og ikke for dødsfølgen, har bare innrømmet at han fraktet bort og oppbevarte ransutstyr etter ranet.

Alle de ni andre tiltalte har nektet straffskyld. Fem av dem – Kjell Alrich Schumann, Metkel Betew, Ridvan Halimi, Lars-Erik Andersen og Thomas Thendrup – hevder at de var i Oslo da ranet skjedde.

Strenge straffer

Aktoratet – statsadvokatene Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes – har lagt ned påstand om 21 års forvaring for Toska, Schumann, Betew og Thomas Thendrup, og 18 års forvaring for Halimi.

Påstanden for de øvrige tiltalte er 21 års fengsel for Erling Havnå, 18 års fengsel for Ikmet Kodzadziku, Lars-Erik Andersen, Alf Henrik Christensen og Dan Pettersen, 16 års fengsel for Johnny Thendrup, som får strafferabatt på grunn av tilståelsen, videre ti års fengsel for William Pettersen, og seks års fengsel for Thomas Ingebrigtsen.

Forsvarerne for alle de tiltalte har argumentert med at aktoratets straffepåstander er altfor strenge i forhold til de dommer som tidligere idømt for grovt ran med døden til følge.

Uansett utfallet av tingrettens dom, regnes det som helt sikkert at NOKAS-saken kommer til å bli anket. Gulating lagmannsrett har allerede berammet ankesaken til 20. mars i rettslokalet i misjonshuset på Forus.