OSLO: Den svært overlevelsesdyktige, aggressive og unike E.coli-bakterien Mattilsynet jakter på, er hittil totalt ukjent i Europa. Hovedsporet er fortsatt produkter laget ved Terinas anlegg. første rekke handler det om spekepølse: Gilde Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugpølse.

– Men vi kan ikke avskrive kjøttdeigsporet ennå, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland.

Et annet mer usikkert spor enn spekepølsesporet, er kryddersporet. Mandag ble det opplyst at krydder brukt i pølsene kunne være en mulig smittekilde, uten at man kom noe nærmere et svar tirsdag.

– Kryddersporet er bare en av mange mulig kilder. Det er et utall av ingredienser i ei pølse, sier Kristina Landsverk, direktør for enhetlig og helhetlig tilsyn i Mattilsynet.

Kritikk

Ettersom dagene går uten at smittekilden blir funnet, øker kritikken både mot Nasjonalt folkehelseinstitutt og mot mat— og landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Folkehelseinstituttet får kritikk for manglende internasjonalt samarbeid i jakten på smittekilden. Mat- og landbruksministeren får kritikk for å være for passiv i å fortelle forbrukerne hva som er trygt og ikke trygt å spise.

– Her er det en situasjon som roper på politisk lederskap. Det lederskapet er det ingen som har tatt, sier Riis-Johansens forgjenger som statsråd, Lars Sponheim (V).

– Jeg mener det er viktig å skille rollene. De faglige instansene har ansvar for den faglige delen av jobben og for å formidle budskapet de mener er riktig. Vi hadde kommet helt feil ut med politisk innblanding i de faglige vurderingene, svarer Riis-Johansen via NTB.

Advarer mot skråsikkerhet

Mattilsynet får også advarsler mot å være for skråsikker på at det er pølse som er «synderen».

– Det lønner seg å gå bredt ut og ikke være for sikker, sier professor Ørjan Olsvik til NTB om E.coli-jakten.

Han er professor i mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø. Hans advarsler følges opp av professor i samfunnsmedisin ved samme universitet, Olav Helge Førde. Han advarer særlig mot å trekke bastante konklusjoner på grunnlag av de statistiske metoder som brukes for å finne smittekilden.

– Det kan fort dukke opp sammenhenger som ikke er reelle, sier Førde til NTB.

Endrer kostvaner

Mens jakten på bakterien går sin gang, endrer mange sine kostvaner. Ikke uventet stuper salget av kjøttdeig mens vi spiser mer fisk og kylling.

– I våre butikker har kjøttdeigsalget gått tilbake med opptil 50 prosent, og det er mest Gilde det har gått ut over. Men også andre kjøttdeigmerker viser redusert salg, sier informasjonsdirektør Vidar Ullenrød i Coop Norge til NTB.

Direktør for salg og marked i Prior, Arild Husefjeld, bekrefter Coops tall, men sier at det ikke har vært noen markert økning, selv om de siste ukene har vært blant de beste for Prior så langt i år.

svein.kristoffersen@ntb.no