En uskyldig Tivoli-radio i en bag førte til at politiet slo full terroralarm og sperret av et stort område rundt den amerikanske ambassaden i Oslo torsdag.

Klokken 15.44 fikk politiet melding om at det var funnet en mistenkelig bag utenfor inngangen til ambassaden i Drammensveien. En antenne sto opp av bagen, og politiet våget ikke ta noen sjanser. Fotgjengere ble jaget fra fortau og folk i bygårder like ved ble bedt om å holde seg innendørs.

Først etter at stoffvesken ble undersøkt av bombehunder og gjennomlyst av et bærbart røntgenapparat like før klokken 17, blåste politiet faren over.

Provokasjon?

– Den mistenkelige pakken viste seg å være en bærbar Tivoli-radio med opptrukket antenne, sier politiets operative uteleder Erling Olstad til NTB.

Radioen var skjult i en veske, men ingen av de ansatte i ambassaden gjør krav på vesken.

– Vi vet ennå ikke om dette var en planlagt provokasjon, men folk glemmer de utroligste ting på de utroligste steder, sier Olstad.

Sperret av

I samråd med politiet valgte den amerikanske ambassaden ikke å iverksette evakuering. Trafikken ble gjenåpnet like etter klokken 17. Da hadde hele området fra Lapsetorvet til Nationaltheatret vært sperret av, inkludert sideveier.

– Vi gikk ut fra at det dreide seg om en bombe. Derfor stengte vi all ferdsel forbi ambassaden, og i stor omkrets rundt den, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til NTB rett etter at situasjonen var avklart.