OSLO: — Mange løse tråder, var kommentaren fra tidligere Orkla-direktør, nå Mecom-direktør Kjell Johnsen etter styremøtet i BT. Han sier til bladet Journalisten at Mecom i likhet med Orkla Media er skeptisk til at Schibsted får en dominerende eierandel i «Media Norge» som det nye eierselskapet skal hete.

For Schibsted er problemet primært knyttet til hovedeieren Tinius Nagell-Erichsen som kontrollerer konsernet med det negative flertall han etter vedtektene har gjennom stiftelsen Tinius.

Reelt er det derfor stiftelsen Tinius og den publisistiske garanti for VG og Aftenposten styret i Schibsted må ta stilling til.

Stiftelsen er paradoksalt nok det største hinderet for å fusjonere abonnementsavisene i Norges største byer.

Tinius har de siste ti år stått som en garantist for at Aftenposten og VG redigeres etter prinsipper som sikrer uavhengighet, troverdighet og kvalitet. En slik garantist har man ikke i Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.

Samtidig kan stiftelsen hindre at Schibstedkonsernet utsettes for fiendtlige oppkjøp eller selges slik Orkla Media ble. De andre avisene har ikke slike garantier i sine vedtekter.