Les også: Hundre bilister tatt i Flekkerøytunnelen første helgen

LYNGDAL: Fotoboksen skal knipse fartssyndere som kjører ned Lenebakken i østgående retning mot Lenefjorden. Selve fundamentet, med stolpen og skallet, er allerede på plass, men fotoboksen blir neppe operativ før nyttår, ifølge Farsunds Avis.

— Årsaken til at vi etablerer en fotoboks akkurat der, er at veldig mange har høy fart ned bakken. Spesielt har vi registrert mange vogntog som har hatt altfor høy fart og fått problemer i svingen nederst ved fjorden, sier avdelingsingeniør i Statens vegvesen, Arnfinn Ekeberg, til avisen.

Fotoboksen blir digital, noe som gjør at bildene sendes fortløpende inn til Statens vegvesen.

Ulykkesbelastet

Vedtaket om å sette opp fotoboksen ble fattet i august i år. De siste årene har strekningen vært preget av flere alvorlige ulykker, og Statens vegvesen håper at statistikken vil bedre seg når boksen er operativ.

— Vi gjør det primært for å få ned antall ulykker, sier Ekeberg.

I september i fjor omkom en trailersjåfør da han kolliderte med en annen trailer i bunnen av bakken. Ulykken var den tredje trailerulykken i Lyngdal på to dager. I ettertid ble fartsgrensen langs Lenefjorden satt ned til 60, samt at asfalten ble frest ned for å få økt friksjon.

Trolig ikke før jul

Det siste året har mange mistet førerkortet i 60-sonen, etter at politiet økte antall fartskontroller på strekningen. Politiet har også vært med på avgjørelsen om å plassere ut fotoboksen.

— Vi har godkjent utplasseringen. Det er på grunn av ulykkeshyppigheten og fartsoverskridelser at boksen kommer opp, sier ATK-ansvarlig ved Agder politidistrikt, politioverbetjent Magnar Heggernes, til fvn.no.

Planen var å gjøre fotoboksen operativ før jul, men trolig vil det ta lenger tid før fartssynderne kan tas.

— Det er fortsatt en del kabler og følere som skal monteres eller graves ned. Kommer det frost eller snø, blir dette arbeidet vanskelig. Men fotoboksen skal gjøres operativ så snart som mulig, og i alle fall over nyttår, sier Ekeberg.