VENNESLA: Men i et eller annet trossamfunn er hun medlem — mot sin vilje. - Det har vært et slit, oppsummerer jentas mor, Åse Gaustad, om jakten på å finne ut hva datteren angivelig er medlem av.

Siden et brev kom i juni, har Åse Gaustad brukt uttallige timer til å få svar på følgende:

Hvorfor er Lene oppført som medlem i et annet tros- eller livssynssamfunn?

Hvordan kan Lene bli utmeldt derfra?

BREV.

Brevet som kom i juni, kom fra Human-Etisk Forbund (HEF), etter at foreldrene ville melde Lene inn i organisasjonen.

— Der fikk vi vite at Lene er blant 3482 av forbundets medlemmer og medlemmers barn under 15 år som også er medlem av et annet livsynssamfunn utenfor Den norske kirke, sier moren.

Så begynte jakten på organisasjonen.

— Jeg ringte Fylkesmannen i Vest-Agder, Brønnøysundregistrene, Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Kirke- og Kulturdepartementet. Gjennomgangsmelodien er sykdom, ferie, kurs og møte. De jeg har snakket med, kan ikke svare. Fortsatt aner vi ikke om jenta vår er buddhist eller muslim eller medlem av Samemisjonen, sier Åse Gaustad.

FRIHET.

Hun understreker at datteren aldri er meldt inn i noe som helst og at ingen i familien er medlem av Den norske kirke.

— Vi ønsker at barna våre fritt skal velge hva de vil tro på.

Åse Gaustad synes det er merkelig at ingen kan fortelle hvor jenta er medlem, slik at det kan være mulig å melde henne ut.

— Det er grunn til å tro at mange er i samme situasjon. Og det betyr at enkelte organisasjoner opererer med kunstig høye medlemstall, med det til følge at de får ufortjent stor statsstøtte, sier moren.

Men Lenes konfirmasjon 4. mai neste år er ikke i fare. For egentlig trenger hun ikke å være medlem noe sted for å konfirmeres borgerlig.

IKKE I KIRKEN.

Leder av kirkekontoret i Vennesla, Line Skøii Vennesland, garanterer at Lene Gaustad aldri har vært medlem av Den norske kirke.

— Også jeg har ringt rundt til alt som er av personer som har med medlemsføring å gjøre. Ingen har kunne svare på hvorfor denne jenta, mot sin og sin families vilje, er oppført et annet sted. Saken er et eneste stort spørsmål, sier Skøii Vennesland.

I dag er praksis lik for alle: Allerede på fødeavdelingen skal foreldre spørres om medlemskap i tros- eller livssynssamfunn. Dette skal gjøres nettopp for å hindre dobbelt medlemskap.