OSLO: En gruppe på 3 prosent av alle domfelte innvandrerungdommer mellom 15 og 24 år sto for hele 35 prosent av de oppklarte forbrytelsene i perioden 1992 til 2001. – Vi ser tydelig at det går bra for stadig flere unge, men at det er en liten gruppe som faller helt utenfor, sier KRÅD-rådgiver Arnt Even Hustad, som er ansvarlig for rapporten, til Dagbladet.

Rapporten konkluderer med at økningen i kriminalstatistikken i perioden 1998 til 2002 skyldes en problemopphopning i den vesle gruppen med ungdommer som var blitt straffet gjentatte ganger. Det blir stadig vanskeligere for de få kriminelle å komme seg tilbake i det gode selskap, ifølge KRÅD.

Innvandrere fra noen land skiller seg ut i negativ retning, ifølge rapporten. Blant dem som hadde minst 40 straffede blant 1.000 innbyggere i 2002, finner vi Irak, Somalia, Iran, Marokko, Gambia og Libanon. Til sammenligning var det 23 straffede etniske nordmenn blant 1.000 innbyggere i den samme perioden.

På den andre side er innvandrerungdom fra Kina og Filippinene langt mer rettskafne enn nordmenn, med bare 13,5 straffede per 1.000 innbyggere.

Etnisk norsk ungdom ligger over innvandrerungdommer i statistikken når det gjelder mindre alvorlige lovbrudd.

– Norsk ungdom er overrepresentert når det gjelder småkriminalitet, som butikktyveri og hærverk, sier Hustad.