Les også: Anmelder eierne av brannhuset

KRISTIANSAND: Kristiansand Kommune varslet inspeksjon av hybelhuset i Møllevannsveien 11 for vel et års tid siden, da det forelå mistanke om at det bodde flere i huset enn det som var lovlig. Huset var regulert for fire boenheter, men det skal ha bodd 10-14 personer der.

Etter det fvn.no kjenner til, skal en rekke av beboerne dermed ha blitt busset ut til et annet hybelhus i Vågsbygd der de fikk bo midlertidig, og en storstilt ombyggingsaksjon skal ha blitt satt i verk i hui og hast.

— Bar ut toaletter og komfyrer

Utleierne skal ha jobbet hele natta for å fjerne inntrykket av at det bodde flere i huset enn det som var tilfelle.

"De fjernet alt på flere bad og hybelkjøkken, demonterte servanter og bar ut toaletter og komfyrer for å få det til å virke som færre boenheter. Flere bad ble deretter gjort om til boder," sier en kilde til fvn.no.

Etter inspeksjonen ble alt skrudd på plass igjen, og leietakerne hentet tilbake.

De beskriver boforholdende som svært klanderverdige, og sikkerhetsutstyr som brannslokningsapparat har det aldri vært snakk om. Eierne har heller ikke etterkommet kommunens pålegg om avtrekk fra kjøkken.

"Ingen tør å åpne kjeften mot utleierne, ellers ryker man jo selv ut. Det får leietakerne beskjed om når de skriver kontrakt," sier en annen kilde.

Det skal være minst tre forskjellige eiere knyttet til huset, men de eksakte eierforholdene skal ifølge kommunen ha vært svært vanskelig å bringe på det rene.

Etterforskes

Brannen i hybelhuset natt til mandag har nå bidratt til etterforskning av eierne, som har gjort gode penger på å stue inn sosialklienter i det overfylte huset. Kommunen selv skal ikke vært involvert i formidlingen av bolig.

— Det holder jo å komme til sosialkontoret med en husleiekontrakt, så betaler de forskuddsvis hver måned til utleiers konto, sier en av kildene fvn.no har vært i kontakt med i denne saken.

— Vi har nå anmeldt eierne på grunn av fire ulovlige hybler på loftet, og diverse påbud som ikke er rettet opp, sier Bjørn Harald Andersen, byggesaksleder i plan- og bygningsetaten i Kristiansand kommune.

Solgte seg ut

— Jeg solgte meg ut for en tid tilbake, og har ikke befatning med huset lenger, sier Trond Thomassen, en av de tidligere eierne av Møllevannsveien 11. Han bekrefter at han har hørt om historien, men kjenner ikke til at det skal ha vært båret ut kjøkkeninventar for å dekke over antall boenheter.

— Jeg er glad jeg er ute av eierskapet der. Det er synd at huset skal rives, ellers ville det jo vært interessant å ha investert i det for å sette det i ordentlig stand, sier Thomassen.

— Har det vært mange eiere av de ulike enhetene?

— Ja, det er jo en rekke selskaper som er inne på eiersiden, uten at jeg har hele bildet, sier han.

Det lyktes til tross for gjentatte forsøk ikke å komme i kontakt med de andre eierne onsdag kveld.