MOLDE: Doktoravhandlingen er utført av Morten Johansens som omhandler Tana-vassdraget i Finnmark.

Når den voksne laksen blir kjønnsmoden, vandrer den fra vekstområdene ute i havet tilbake til elva den selv ble født i flere år tidligere. Laksen gyter på høsten og eggene overvintrer nede i bunnen av elva før yngelen klekkes fram i løpet av våren. Det klassiske synet på biologien til lakseyngelen er at yngelen er relativt stasjonær i sine første leveår.

Tidligere registreringer fra Tana viser imidlertid at det på sommeren fins yngel i over hundre små elver og bekker hvor det ikke foregår gyting. Yngelen må derfor aktivt ha vandret fra de opprinnelige gyteområdene og opp i disse små bekkene og elvene.

Morten Johansen har studert tjue bekker i Tana nærmere. Han fant stor variasjon i yngeltetthet, fra bekker helt uten yngel til bekker med høy tetthet.

Undersøkelsen viser hvor viktig det er å ta vare på også de små bekkene i et vassdrag, konkluderer Johansen. De små bekkene er svært sårbare. Faktorer som jordbrukspåvirkning og veibygging kan fort ødelegge bekker og gjøre dem utilgjengelig for lakseungene.