LYNGDAL: — Vi ble kontaktet av operasjonssentralen i Agder om at et mistenkelig objekt hadde blitt funnet utenfor Korshamn, sier Ola Mork, som er skipper på Fiskeridirektoratets oppsynsfartøy Munin.

Klokken var 21.46 da Munin dro ut til Sutnøy, hvor en 40 centimeter lang og 70 diameter bred fosfor-granat lå på land.

— Noen barn hadde funnet den da de dykket i området. Vi antar at det er en forsfor-granat, som blir brukt til å lure varmesøkende raketter, forteller Mork.

Ifølge Mork blir denne typen granat brukt av fly, og kan utvikle et voldsomt lys og varme. Han påpeker at granaten kunne vært svært farlig, siden ingen visste om den inneholdt fosfor.

— Når en slik gjenstand ligger på land vil den kunne selvdetoneres, derfor ble den betegnet som farlig. Vi vil derfor oppfordre folk til å la slike ting bli liggende i sjøen, og melde ifra til oss og politiet for å fortelle hva de har funnet, råder Mork.

Da Munin kom til stedet ble fosfor-granaten oppbevart i vann, og fraktet til politiet i Farsund i formiddag.

— Denne er sannsynligvis ikke av den farlige sorten. Vi har sendt et bilde til forsvaret, som har identifisert den, opplyser lensmann i Farsund, Kåre Unhammer, til fvn.no.

For sikkerhetsskyld er fosfor-granaten blitt oppbevart i vann, ettersom fosfor kan antennes i luft. Mork tror ikke at den er gammel.

— Granaten er nok ikke fra krigen, men vi spekulerer i om den kan komme fra en øvelse fra Lista, foreslår Mork.