ARENDAL: Den manglende kunnskapen kan koste fritidsfiskerne dyrt. Dersom du blir tatt med en hummer i båten nå som den er fredet, kan du risikere å få en bot opptil 10.000 kroner.

— De fleste bruker teinene til å fiske krabber, men for noen kan det være vanskelig å slippe hummeren ut når den først ligger der, sier Knudsen til fvn.no.

Det kun lov å sette ut teiner dersom de ligger dypere enn 25 meter på sjøen. Teinene skal også være merket øverst med navn, adresse og telefonnummer.

Fikk 5.000 i bot

— I fjor ble faktisk to personer bøtelagt etter at de hadde satt ut tre umerkede teiner. I tillegg var den ene av teinene plassert inne i hummerreservatet. Selv om de ikke hadde fått noe fangst, godtok begge å betale hvert sitt forelegg på 5.000 kroner, forteller Knudsen.

Han har også noen historier fra i år:

— I mai hadde en person satt ut åleruser uten tilsyn over lengre tid. Dermed fikk vedkommende tilbud om en bot på 8.000 kroner.

Knudsen påpeker at slike tilfeller kunne vært unngått dersom fritidsfiskere hadde gjort seg kjent med regelverket. Daglig skriver han anmeldelser til folk som har fisket ulovlig med teiner.

Som regel umerkede

Det er politiet, kystdirektoratets "Munin" og indre kystvakt som beslaglegger teiner. Politiet har så langt i år beslaglagt omtrent like mange teiner som på samme tid i fjor.

— Totalt i år har det blitt beslaglagt 120 teiner i Arendal, Tvedestrand, Risør og Grimstad, opplyser Geir Magne Søfteland, politiadvokat ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Ifølge Søfteland kan 25 av disse teinene spores opp til eier.

— Som regel er ikke de ulovlige teinene merket. Dette fører desverre til at vi ikke har noen spor å gå etter, og at saken blir henlagt, sier Søfteland.

De beslaglagte teinene ender sine dager på et hittegodslager, der de enten blir destruert eller solgt.

Her kan du lese hummerreglene