MANDAL: Politiet har beslaglagt flere liter av det livsfarlige narkotiske stoffet GHB hos en beboer på den private barnevernsinstitusjonen Skjærgårdskollektivet i Mandal. En ungdom er pågrepet og siktet i saken etter at politiet mandag slo til mot institusjonen.

Politiet fikk inn et tips om at en navngitt person skulle sitte med et større parti GHB, trolig om lag fire liter. Politistasjonssjef Nils Olaf Holbek i Mandal bekrefter beslaget, men vil ikke si noe om eksakt mengde.

— Vi har gjort et beslag av flere liter av et stoff vi tror er GHB. Dette er nå sendt til analyse, sier politistasjonssjef Holbek.

Ungdommen som var i besittelse av stoffet ble tatt med til avhør i Kristiansand, og etter det Fædrelandsvennen erfarer var han fortsatt i varetekt hos politiet i går kveld. Skjærgårdskollektivet AS har hovedkontor på Harkmark, men politiet vil ikke si i hvilken avdeling beslaget ble gjort. Flere av ungdommene på institusjonen har en rusbelastet bakgrunn. I forrige uke døde to unge menn av GHB-overdose. En av dem bodde på en privat barnevernsinstitusjon på Trysil.

Bekymringsfullt Av hensyn til etterforskningen er politiet ytterst forsiktig med å gi detaljer om pågripelsen:

  • Etterforskningen av GHB er ulik andre narkotikasaker hvor det tradisjonelt skjer smugling inn til et distribusjonsnett med bakmenn og selgere. Det er åpenbart at det kan være bakmenn som produserer GHB, men stoffet kan også bli fremstilt på mange steder i små kvanta. Faren for feildosering er stor siden brukerne ikke er like kjent med dette stoffet som med andre typer narkotika, sier Holbek.

Han ser svært alvorlig på saken.

  • I lys av at det har vært uhell og dødsfall andre steder i landet, er dette bekymringsfullt. Narkotika er alltid bekymringsfullt. Jeg kjenner ikke til tidligere beslag av GHB i Mandals-området, sier Holbek.

Jakter bakmenn.

På institusjonen bor det ungdom fra hele landet. Spredningsfaren er derfor stor. Politiet jakter nå eventuelle bakmenn, men vet samtidig at råstoffene til GHB fritt kan bestilles over internett. Dette gjør etterforskningen ytterst komplisert.

Daglig leder ved Skjærgårdskollektivet, Jan Erik Westlund, var i går kveld svært sparsom med kommentarer.

— Jeg ber om forståelse for at jeg ikke vil si noe om dette. Her er mange sårbare mennesker inne i bildet, sier Westlund.

Heller ikke styremedlem og eier Svein Lohnås Hansen vil kommentere saken.

  • Er styret informert om denne saken?

— Ja, vi er informert, svarer Lohnås Hansen.

Politiet i Mandal hadde sent i går kveld ennå ikke vært i kontakt med sine kolleger i Ålesund, Oslo og Trysil, som også er tungt inne i GHB-saker. Dette vil trolig skje i løpet av dagen.