KRISTIANSAND: — Jeg beklager at jeg for sent så hvor alvorlig konfliktene var , og for sent tok tak i dem, sier politimester Bjørn Hareide.

  • Det er en kjent sak at det i flere år har vært en personlig konflikt mellom Ole Hortemo og Arne Pedersen, bekrefter leder Ernst Olav Lunde for Politiets fellesforbund i Agder.

Men konflikten mellom Hortemo og Pedersen blir en mild bris i forhold til konfliktene innad i Felles kriminalenhet. Dette kommer frem i enhemmeligstemplet arbeidsmiljøundersøkelse.

Arne Pedersen har vært sykmeldt siden begynnelsen av oktober på grunn av konflikten. Han ønsker ikke kommentere saken. Ole Hortemo har fått munnkurv av politimester Bjørn Hareide.

Kjeft, frykt og angiveri

Mens Ole Hortemo er sjef for et hundretalls tjenestemenn ved Kristiansand politistasjon, er Arne Pedersen sjef for i underkant av 90 medarbeidere i Felles kriminalenhet for Agder, også kalt felleskrimmen eller «minikripos».

Etterforskningsgruppen er fornøyd med sjefen Arne Pedersen. På den andre siden rapporterer et 50-talls jurister og sivilt ansatte i den samme krimgruppen om et arbeidsmiljø hvor Arne Pedersen møter dem med grov kjeft, latterliggjøring, frykt og angiveri.

Undersøkelsen

Mens media tidligere har fokusert på misnøye med avtroppende politimester Bjørn Hareide, har det ulmet minst like mye under ham.

I arbeidsmiljøundersøkelsen fra Arne Pedersens Felles kriminalenhet, datert 18. mai, svarer 35 etterforskere, 27 jurister og 22 fra sivilavdelingen.

Etterforskerne roser ledelsen og opplever god støtte. Men nesten halvparten kommenterer at de føler seg mobbet av ansatte av Ole Hortemos folk på politistasjonen. Mobbingen sies av flere å være initiert av Hortemo og hans ledere.

Juristene i påtaleseksjonen har det motsatt. Der gis Arne Pedersen det glatte lag. De opplever generelt en tøff hverdag hvor de enten er «innenfor» eller «utenfor».

Tre av fire i påtaleenheten sier de selv eller kolleger blir trakassert.

«Usynliggjøring, latterliggjøring, kjeft, frykt, angiveri og uforutsigbarhet er ord som går igjen i nesten samtlige besvarelser.»

Juristene mener Arne Pedersen har konstruert en «ytre fiende, politistasjonen», som tar fokus bort fra problemene.

De sivilt ansatte mener de får lite informasjon. «Forslag blir møtt med kjeft og grov ordbruk. Folk som ikke er til stede blir rakket ned på og har sjelden følelsen av å gjøre en god jobb. Politimester Bjørn Hareide bekreftet i går kveld innholdet i rapporten.

Tar ikke selvkritkk

Kriminalsjef Arne Pedersen tar ikke selvkritikk på sin lederstil.

— Jeg er en resultatorientert og synlig leder, sier den sykmeldte kriminalsjefen til agderposten.no.

Han er ikke særlig interessert i å svare på karakteristikkene av ham som leder.

— Andre får karakterisere meg. Jeg var forberedt på harde utfall, men ønsker ikke å kommentere dem. Andre får uttale seg, sier Pedersen til agderposten.no.