KRISTIANSAND: — Dette var en brødreduell i alpinbakken som endte veldig godt. To brukne armer er egentlig lite i forhold til hva som kunne ha skjedd. Folk har ødelagt seg skikkelig i mindre fart enn dette. Så jeg er egentlig bare happy, sier Per Fredrik Spieler (37).

Lørdag kjørte han og lillebror Thomas (31) parallell-utfor i skibakken på Hovden.

— Han og jeg er av samme ulla. Vi hater å tape og er hissige til det siste. Vi drev hverandre hardt, sier Per Fredrik.

Mistet kontroll.

Men så fikk Thomas svikt i kneet, og mistet kontrollen. Storebror klarte ikke å styre unna, og braste rett i lillebror så de begge flakset i 60-70 kilometers fart ut av løypa og inn i skogen.

— Det siste jeg husker er at jeg så fem-seks bjørketrær som kom farende mot meg. Jeg skjønte det ville gå galt. Så husker jeg ikke mer før jeg lå utenfor varmestua på båre, sier Per Fredrik.

Men lillebror hørte skrikene til Per Fredrik, og skjønte han måtte være ille tilredt. Selv kom han fra det med mild hjernerystelse og noen strukne sener og muskler.

Røde Kors fikk gitt Per Fredrik smertestillende så skrikene avtok. Så bar det til sykehus i Kristiansand med helikopter.

— 40 minutter tok det. Jeg har aldri kommet seg så raskt til byen før, flirer Per Fredrik.

OPERERT.

Der lå han fem timer på operasjonsbordet hvor en ortoped skrudde sammen brudd i begge armene.

På telefon fra Danmark forteller mamma at nå får det sannelig være slutt på sånn villmannskjøring på sønnene, men de flirer. Begge planlegger å delta på neste års veteranrenn i Geilo. Men de skal ikke konkurrere mot hverandre mer, det har de skjønt er farlig.

Selv om andre på Fædrelandsvennens nettside kritiserer arrangørene for ikke å ha sikret den siste svingen i bakken med nett, vil ikke Spieler-brødrene anklage noen for dårlig sikring.

SÅ IKKE FAREN.

  • Vi besiktiget løypa i forkant og kunne ha krevd sikring, men vi så ikke for oss noe faremoment. Det var fallet til Thomas som førte til at vi skar ut. Det var bare uflaks. Men i ettertid kan vi kanskje si at det burde vært nett der. Til neste år er det sikkert nett på det stedet i bakken, som sikkert blir kalt «Spieler's corner», smiler Per Fredrik.

— Vi kan ikke si at arrangørene har vært uforsvarlige ved ikke å sikre. Denne svingen er ikke farligere enn de andre, men vi var slitne og tålte mindre mot slutten. Jeg er glad dette skjedde med oss rutinerte som hiver oss utfor. Andre ville vært forsiktige og ploget i en sånn situasjon og ikke kjørt så fort. Dette skjedde fordi det var en brødreduell ingen av oss ville tape, sier Thomas Spieler, som aldri mer skal utfordre sin bror til den slags.