Kristiansand: Det er mindre enn seks år siden mannen sist ble dømt for vold mot det retten betegner som «nærstående kvinner».

Denne gang er han dømt for å ha sparket, lugget, tatt kvelertak og kastet ting mot samboeren i deres felles bolig. Retten beskriver voldsanvendelsen mot samboeren som langvarig mishandling.

Etter at dette samboerforholdet var avsluttet innledet mannen et nytt forhold. Også denne kvinnen ble utsatt for vold gjennom spark og slag. Denne kjæresten ble truet med at dersom hun snakket til politiet så skulle han skyte henne. I forbindelse med en pågripelse og fremstilling på legevakta 23. oktober i år slo og sparket han tre forskjellige polititjenestemenn. Han er derfor tiltalt for vold mot politiet. To dager senere gjøv han igjen løs på denne kjæresten og slo henne så kraftig i brystet at hun ble bevisstløs. Da hun våknet igjen slo han på nytt.

Samboeren er av retten tilkjent 50.000 i oppreisningserstatning, mens kjæresten har fått 10.000 kroner.

I forbindelse med oppreisningsbeløpet til samboeren uttaler retten at det «ved fastsettelsen av oppreisningen er lagt vekt på at domfeltes mishandling av kvinnen har vært varig og bestått i trusler og en rekke voldstilfeller i form av lugging, slag, spark, kvelertak og kasting av inventar mot henne. Dersom ikke samboeren underveis i forholdet hadde lært seg å tyde signal og å ta forhåndsregler ved blant annet å søke tilflukt hos andre, kunne det endt betydelig verre. Mishandlingen av kvinnen har resultert i bloduttredelser, hevelser, blødninger og hår som er revet ut fra hodebunnen.

Ved sin sjalusi, uberegnelighet og brutalitet under regelmessig og tung ruspåvirkning, har tiltalte også psykisk ydmyket, krenket, nedverdiget og i ekstrem grad kontrollert kvinnen og bidratt sterkt til å ødelegge hennes selvfølelse og hennes evne til å fungere sosialt. Det siste enkeltstående voldstilfellet fant sted for snart to måneder siden. Kvinnen er likevel fortsatt så sosialt og menneskelig svekket at hun ikke har funnet å kunne forlate krisesenteret og å ta opp igjen et arbeidsforhold. Hun er plaget av angst, søvnproblemer, mareritt og hun har en posttraumatisk lidelse som det vil ta tid og behandling å reparere. Hun har også forsøkt å begå selvmord.

Som en følge av at omgivelsene har holdt avstand til det rusede og brutale regime som tiltalte utsatte samboeren for, og som hun selv valgte å forbli i, har hun mistet kontakten med sin egen familie og sitt tidligere sosiale nettverk».

Av straffen på ett år og åtte måneder er ett år gjort betinget. Retten har i formildende retning lagt vekt på at den domfelte har tatt en rekke konkrete initiativ til å få hjelp og behandling for å overkomme rusmisbruket, og nøytralisere sin egen aggressivitet og andre negative personligshetstrekk.

I retten opplyste den domfelte at han har dårlig hukommelse i forhold til det han var tiltalt for på grunn av at han var sterkt ruset da voldsepisodene fant sted.

Mannen er domfelt fem ganger tidligere.