Aust-Agder: Einar Gelius, en av søkerne, håper austegdene gjør opprør mot utnevnelsen:

— Dette er helt sprøtt. Jeg håper virkelig at folk i Aust-Agder gjør opprør mot en slik fremgangsmåte, sier den profilerte sognepresten i Vålerenga menighet, arendalitten Einar Gelius. Han var en av søkerne til jobben.

Gelius oppdaget i går ved en tilfeldighet at søknadsfristen til stillingen som fylkesmann i Aust-Agder var utvidet. Han forteller at han var inne på departementets hjemmeside, der det var lagt ut en utvidet søkerliste til stillingen. Og der det fremgikk at Øystein Djupedal hadde søkt på embetet så sent som denne uka.

Holdt for narr

— Dette er uhørt. Jeg er opprørt og føler meg narret, sier Gelius som håper på sterke reaksjoner fra folk i Aust-Agder på det som har skjedd. Han mener det må ligge andre grunner enn Djupedals faglige kunnskap bak utnevnelsen.

— Her har regjeringen brukt fylkesmannsembetet i Aust-Agder for å løse en SV-strid i Nord-Trøndelag, hevder Gelius.

Plaster på såret

Nærmere en måned etter at søknadsfristen gikk ut, fikk Øystein Djupedal søke på den ledige stillingen som fylkesmann i Aust-Agder. Stortingsrepresentanten fra SV og den tidligere kunnskapsministeren blir ikke fylkesmann i Nord-Trøndelag, men får ifølge TV2 embetet i Aust-Agder som plaster på såret. Djupedals partikollega, Inge Ryan, blir i dag utnevnt til fylkesmann i Nord-Trøndelag, mens Djupedal får jobben i Aust-Agder

Urettferdig

  • Det er dramatisk at en regjering, som etter eget utsagn skal stå for likhet og rettferdighet, går frem på denne måten, sier Vidar Kleppe.

Demokratenes leder er også en av søkerne til fylkesmannsembetet i Aust-Agder. Kleppe mener det er åpenbart at regjeringen gjør dette for å løse et «SV-problem» i Nord-Trøndelag.

Taus minister

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) ønsker ikke å kommentere denne saken før etter at de nye fylkesmennene er presentert på en pressekonferanse i dag.

Konstituert fylkesmann Svein Åril sa sent i går til Fædrelandsvennen at han avventer statsråd i dag, og hevder at han ikke vet hvem som blir ny fylkesmann. Han bekrefter at han har vært i et møte med departementet denne uka.

Vidar Kleppe er også klar på hvorfor Djupedal blir utnevnt til ny fylkesmann i Aust-Agder i dag.

Uryddig

— Denne regjeringen tenker åpenbart mest på sine egne og ikke på ryddighet og prinsipper i en viktig ansettelsessak, sier Kleppe

Det var bare to søkere til stillingen i Nord-Trøndelag, Ryan og Djupedal, mens det var fem søkere til stillingen i Aust-Agder – før Djupedal fra regjeringspartiet SV kom til.

Tunge søkere

Svein Tveitdal, en annen tung søker til embetet, bekreftet i går kveld overfor Fædrelandsvennen at han har vært i samtale med departementet om fylkesmannsembetet, men fikk denne uka beskjed om at han ikke nådde opp.

Fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder er også søker. Han sier at han ikke har noen grunn til å betvile at fremgangsmåten har vært riktig.

Fædrelandsvennen prøvde i går å komme i kontakt med Øystein Djupedal, men han besvarte ikke våre henvendelser.

SKUFFET: Einar Gelius føler seg holdt for narr hvis Øystein Djupedal får stillingen som fylkesmann. Foto: Larsen, Håkon Mosvold