KRISTIANSAND: — Det er veldig spesielt å samle 30 narkomane sammen på et så lite område, sa Tom Garman Bjørnsen, leder i Klappane velforening.

Mener grensen er nådd «Enslige menn»

Over veien for der han selv bor er det nå foreslått å bygge opp igjen de 10 leilighetene som brant ned i Setesdalsveien 53a i sommer. I tillegg foreslås det å bygge 12 helt nye boenheter. Inkludert de 8 som allerede står på området, vil dette bli 30 boenheter som skal bli hjem for «bostedsløse, enslige menn». Området er i dag regulert til aldersboliger eller sykehjem for eldre, ifølge saksfremleggingen.

— Det kommer til å bli helt vilt. Det sier seg selv hvordan det blir med så mange ettroms leiligheter til bostedsløse, sier nabo Jørn Rud. Han var en av de rundt 50 oppmøtte på gårsdagens folkemøte på Krossen skole.

Det var en tydelig oppgitt forsamling som i går lurte på hvordan de skulle gripe saken fatt. Allerede fra de kom inn dørene, så det ut til at samtlige var imot forslaget som nå ligger ute til høring før det skal tas opp i plan- og bygningsetaten.

Overgangsboliger

Flere av dem som i dag bor i området sier at de føler seg utrygge i området allerede i dag. Dersom det skulle komme 12 nye boenheter, og alle 30 skulle omreguleres til «bostedsløse, enslige menn», tror de det vil bli verre. En av naboene nevner politijakt, drap og åpenlys narkotikamisbruk som noen av elementene som gjør dem utrygge.

I april ble det bestemt at bydelen skal få overgangsboliger hvor 16 straffedømte skal bo. Dette etter en lang og betent politisk prosess hvor det ble mye motstand fra beboere på to alternative plasser, Prestheia og Flekkerøya. Ordfører Per Sigurd Sørensen (H) fikk den gang krass kritikk fra blant andre varaordfører Mette Gundersen (Ap).

— Det er tydelig at Høyre her er mer opptatt av velgerne sine på Prestheia, enn å høre på beboerne på Grim, sa hun den gang.

Avga løfte

Beboerne på Grim fikk derimot ros for sin håndtering av saken den gang. I tillegg sa både ordfører Sørensen, Gundersen og formannskapet at når Grim nå har fått overgangsboligene, så er taket nådd for denne bydelen. Beboerne på Grim hadde ikke glemt disse uttalelsene da de i går møttes på folkemøtet.

— Ordføreren og Mette Gundersen var veldig tydelige på at dette får være nok for Grim. Men sagt og gjort er to forskjellige ting, sier en oppgitt Bjørnsen.

Fra salen kom et spørsmål ingen oppmøtte kunne svare på:

— Tar de en sjanse på at vi aksepterer det, fordi vi pleier å gjøre det?

- Et dårlig forslag

Ordføreren synes Grim bør vernes for flere slike institusjoner.

— Det hadde vært forferdelig uheldig å samle enda flere tungt belastede mennesker på Grim, sier ordfører Per Sigurd Sørensen. Han synes forslaget høres dårlig ut, og sier at han vil sørge for at den politiske behandlingen av saken vil gjøres grundig, og at antall institusjoner må tas hensyn til.

— Vi må se på om det er sånn vi ønsker å utvikle Grim. Det tror jeg ikke det er, sier han.

Han sier at han står fast ved det han tidligere har sagt om at taket er nådd for slike institusjoner på Grim. Det gjør også Mette Gundersen. Hun sier at planene om å utbedre Setesdalsveien 53 og 53a lå inne da saken om overgangsboliger ble behandlet, men mener det bør ses på om boenhetene kan tilbys andre personer enn nødvendigvis ”bostedsløse, enslige menn”, noe beboerne på Grim ser lysere på.

Detter er saken:

02. april ble det bestemt at overgangsboliger for fanger skal plasseres på Grim.

I juni kom beskjeden om at to forvaringsdømte personer flyttet inn i en kommunal bolig på Grim.

Nå er det foreslått å bygge opp de 10 boenhetene som brant i Setesdalsveien 53 i sommer. Sammen med de dagens 8, og 12 nye boenheter skal disse, til sammen 30 boenhetene, være forbeholdt enslige bostedsløse.