KRISTIANSAND: Bakgrunnen er Statens Vegvesens arbeid i Baneheiatunnelen midt i den travleste julehandelen, som førte til trafikk-kork i helgen.

Vil be om forklaring

— Det er ikke tvil om at vi tapte mye på det. Det er snakk om millionbeløp, sier leder ved Sørlandssenteret, Kjetil Børufsen til fvn.no.

- Vil dere stille regresskrav til Statens Vegvesen?

— Det vet jeg ikke ennå. Vi må først se på tallene når de blir klare, og så kommer jeg i alle fall til å sende en mail til veisjefen og be om en forklaring. Jeg synes veivesenet har hånet julehandlerne, sier senterlederen

Solgte 60 prosent mindre

Harald Andersen, leder av Kvadraturforeningen, avviser at de vil stille regresskrav til Statens Vegvesen, men er ikke i tvil om at Kvadraturen tapte store beløp på trafikk-korken.

— Kvadraturen selger vanligvis mer en Sørlandssenteret, og tapet er nok minst like stort hos oss, sier han.

Tellingen hos Sandens viser at det nye kjøpesenteret søndag solgte omtrent 40 prosent av det de solgte dagen i forveien.

— En kan jo si at det er normalt at det handles litt mindre på søndagen, men det er atypisk med en så stor nedgang, sier Andersen.

Sikkerhet først

Distriktsveisjef Johan Mjaaland opplyser nok en gang at arbeidet i tunnelen måtte gjøres nå, men han beklager samtidig problemene dette medførte folk som skulle gjøre julehandel, og for andre trafikanter som endte i kø.

— Dette var et arbeid som måtte gjøres nå, etter at geologer oppdaget en utvikling av sprekkene i tunnelen under en fullinspeksjon i november og starten av desember, sier Mjaaland.

Veisjefen vektlegger sikkerhet.

— Vi går ikke på akkord med sikkerheten, og valgte å reparere sprekkene fortest mulig. Dessuten var firmaet som kunne fikse problemet ledige akkurat nå etter at de nettopp ferdiggjorde arbeid i Grimstad, sier veisjefen.

Han vektlegger også at firmaet kanskje ikke hadde vært ledige i romjulen, som Andersen i Kvadraturforeningen foreslo kunne vært løsningen.

Forundret og overkjørt

Harald Andersen føler seg overkjørt av Statens Vegvesen. Først og fremst for at de ikke tok kontakt med Kvadraturforeningen, som er en såpass stor interessegruppe for trafikantene, før avgjørelsen ble tatt. Istedet ble det sagt at avgjørelsen var endelig og at de heller kunne innføre tiltak som gulblinkende trafikklys, og gikk med på to timers senere stenging lørdag.

— Jeg er forundret over at et så stort statlig organ som Statens Vegvesen går inn og overstyrer Stoltenberg og finansministeren, som tidligere har sagt at det er veldig viktig at ting blir lagt til rette for at julehandelen blir opprettholdt i nedgangstidene, sier Andersen.

Han forstår at sikkerheten er det viktigste, men forstår ikke at arbeidet ikke kunne utsettes ti dager ettersom det ble avdekket sprekkdannelser i tunnelen for så mye som to år tilbake, og ifølge Andersen.

Senterleder Kjetil Børufsen sier Sørlandssenteret krever å få vite hva som gjøres i fremtiden.

- Håper de tar igjen handelen

  • Sørlandssenteret skal investere beløp kanskje helt opp i milliardklassen fremover. Da er vi helt avhengig av en forutsigbarhet på et slikt område som transport, sier senterlederen.

Baneheiatunnelen vil være nattestengt mellom klokken 21 og 06 hver dag frem til lørdag denne uken. Etter planen skal arbeidet avsluttes mandag neste uke. Vegtrafikksentralen opplyser til fvn.no at omkjøring vil bli skiltet.

— Vi får håpe at forbrukerne tar igjen den handelen de ikke gjorde i helgen på andre tidspunkter, sier Andersen.