Kjenner du noen som har blitt skadet av kvikksølv, eller som har barn med kvikksølvskader? Send inn tips på mail til: nett@fvn.no

KRISTIANSAND: — Jeg kom over fire saker fra Agder-fylkene da jeg tok et kjapt overblikk. Det er mange tannhelsesekretærer i deres landsdel, så vi har helt sikkert flere erstatningssaker derfra, sier leder for Tannhelsesekretærenes Forbund (ThsF), Gerd Bang-Johansen til fvn.no.

De sakene fra Agder-fylkene hun har sett på dreier seg om hormonelle skader.

— Noen har måttet fjernet livmoren, og andre har barn som er skadet som følge av kvikksølveksponering hos mødrene, sier Berg-Johansen.

Har fått hukommelsestap

Tannhelsesekretærer fra hele landet skal ha blitt alvorlig syke etter å ha blitt utsatt for store mengde kvikksølv i jobben.

— Flere har spontanabortert og fått hormonelle skader. I tillegg har mange fått hukommelsestap og konsentrasjonsvansker, sier Bang-Johansen.

ThsF sine advokater arbeider nå med 300 individuelle erstatningssaker mot Staten.

De fleste som krever erstatning har arbeidet som tannhelsesekretærer i flere år. De største skadene skal ha rammet dem som jobbet med kvikksølv i 70- og 80-årene.

— Da ble det brukt kobberamalgam som inneholder hele 70 prosent kvikksølv. De siste årene har amalgam blitt brukt mindre på norske tannlegekontorer, forklarer Bang-Johansen.

Kvikksølv forbudt

Fra og med 1. januar i år ble det forbudt å bruke kvikksølv i produkter i Norge, og dermed er det ikke lenger lov å bruke amalgam i tannfyllinger.

— Vi er veldig glade for at forbudet er innført. Det vil forebygge ytterligere skader, sier Bang-Johansen.

Kvikksølv omtales som en av de farligste miljøgiftene vi har.

— Når miljøgiften kvikksølv havner i miljøet er det svært skadelig, og bidrar blant annet til at barn kan få utviklingsskader, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding publisert 21.desember i fjor.

Mer penger til forskning

Ifølge VG Nett sa regjeringen søndag ja til mer forskning på om barn av tannhelsesekretærene kan ha fått skader som følge av kvikksølveksponering hos mødrene. Så langt har annen norsk forskning antydet at det kan være tilfelle.

Ifølge en studie ved St. Olavs hospital i fjor kan kvinnelige tannleger og tannhelsesekretærer ha født flere barn med misdannelser enn kontrollgruppen, men forskerne kunne ikke trekke klare konklusjoner.

— Det har blitt gjort for lite forskning på kvikksølvskader tidligere, så det er flott at vi nå får mer penger til dette. Jeg har vært i møte med arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, og han tar problemet på alvor, sier Bang- Johansen.

Les rapport om kvikksølv på STAMIs nettsider