KRISTIANSAND: Ved halv fem-tiden søndag ble Sigmund Paulsen fra Hægeland kontaktet av to kvinner ved Rutebilstasjonen i Kristiansand.

— Jeg hadde kjøpt ei pølse på Vestre Kiosk, og sto ved siden av bilen og spiste. Da kom det bort to rumenere som ville selge meg noen gullringer. Jeg svarte at jeg ikke skulle ha noe som helst, men de ga seg ikke, sier Paulsen.

Mens han sto og snakket med den ene kvinnen stakk plutselig den andre hånda inn i bilen hans.

— Bildøra sto på gløtt, og lommeboka mi lå like innenfor. Etter å ha fått tak i lommeboka sprang hun mot rutebilen, og jeg sprang etter, sier Paulsen.

Tyven kastet fra seg lommeboka, men klarte å komme seg unna med 1500 kroner. Paulsen kontaktet deretter politiet, og kjørte opp til Jernbanestasjonen for å parkere. Der fikk han øye på en av kvinnene som var delaktig i tyveriet.

— Hun satt inne i en parkert bil. Kvinnen som løp av gårde med lommeboka var derimot borte vekk, sier han.

Beslagla pass

Kvinnen, en 31 år gammel rumensk statsborger, fikk passet sitt beslaglagt da politiet kom til stedet. Det samme gjorde flere andre personer som kvinnen var sammen med.

— Det var fire andre personer på stedet, noen av dem barn. Kvinnen som ble gjenkjent av fornærmede ble innbrakt til avhør, og hun erkjente da tyveriet. Den andre kvinnen fant vi dessverre ikke, sier etterforskningsleder Petter Sandell ved allmennavsnittet i Kristiansand.

Sandell opplyser at de har fått flere henvendelser den siste tiden om lignende hendelser. Han ber derfor folk om å være forsiktige.

— I forrige uke hadde vi blant annet noen hendelser med eldre personer som blir stoppet og spurt om veien. Gjerningspersonene har for eksempel brettet et kart utover rullatoren, og så forsvinner det som ligger under. Det er en ren avledningsmanøver som folk bør advares mot, sier Sandell.

- Vanskelige saker

Politiet får hvert år henvendelser som dreier seg om tilreisende tyver, og sensommeren er som regel høysesongen. Sandell opplyser at slike type saker ofte er vanskelig å oppklare. Det er uklart hvor stort omfanget er, og hvor mange personer som kommer til Sørlandet for å begå tyverier.

— I de sakene hvor ingen er pågrepet vet vi svært lite. Vi vet at de snakker utenlandsk, og at det ikke dreier seg om gamle kjenninger. Men noen nærmere beskrivelse har vi ofte ikke, sier Sandell.

31-åringen som ble pågrepet søndag ble ilagt et forenklet forelegg, og fikk deretter tilbake passet som ble beslaglagt.

— Hun fikk også et utvisningsvarsel, som betyr at hun risikerer å bli utvist hvis det skulle dukke opp andre forhold i fremtiden, sier Sandell.

Fikk pengene tilbake

Kvinnen måtte i tillegg finne seg i å gi fra seg 1500 kroner.

— Pengene er utlevert til mannen som ble utsatt for tyveriet, sier Sandell.

Dermed fikk historien en lykkelig slutt for Paulsen, som er full av lovord når det gjelder politiets arbeid.

— Politifolkene var utrolig hyggelige, og svært behjelpelige. De gjorde rett og slett en kjempejobb. Pengene fikk jeg jo også tilbake, sier han fornøyd.