GRIMSTAD: — Jeg kommer aldri til å glemme den kvelden. Jeg sa ha det til Nina i ett-tiden. Da var hun glad og i godt humør, og ikke full i det hele tatt. Neste gang jeg sa ha det, lå hun i kiste. Jeg vil aldri glemme henne. Hun var min beste venninne mens hun bodde i Grimstad, og har en stor plass i mitt hjerte, forteller venninnen Ragnhild Thygesen til fvn.no.

Seks i promille

Nina Mari kan ha hatt så mye som seks i promille. Mandag kveld sto hennes mor, Liv Ingeborg Leonardsen fram på Dagsrevyen for å fortelle om det tragiske som skjedde for ni år siden.

Hun la ut hele historien om datteren på Facebook 4. desember, og håper hun kan være med å redde liv.

Det var etter et julebord i Grimstad Nina Mari og kjæresten ble med på en etterpåfest.

– Ut på natten fant noen på at de skulle konkurrere om hvem som klarte å drikke flest shots. Ung og dum som man er i den alderen, så kastet Nina Mari seg på. Hun ble mektig full, selvsagt, forteller moren.

Kjæresten tok henne med hjem. Han vurderte legevakten, men Nina Mari ville sove. Hun våknet aldri igjen.

– En lege anslo det til en promille på rundt seks da rusen var på topp. Hun fikk alkoholsjokk, gikk i koma og døde av det. Om hun hadde kommet til sykehus er det usikkert om hun hadde berget livet, sier Liv Leonhardsen stille.

Tårer

— Jeg satt med tårer i øynene da mammaen til Nina Mari var på Dagsrevyen. Hun er så tøff som forteller. Minnene kom. Men dette må fram. Vi må håpe noen ungdommer blir skremt. Slik kan noen redde livet, sier Ragnhild Thygesen.

Nina Mari flyttet fra Nord-Norge til Grimstad og leide rom hos Ragnhilds foreldre. Slik ble de venninner. Senere fikk hun lærlingejobb på karosseribedriften til Ragnhilds bror.

- Vi var mye sammen. Hun var ei flott jente. Det er all grunn til å advare mot alkohol. Selv har jeg to gutter på 16 og 21 år. Av og til er jeg redd for dem, forteller Ragnhild.

Medisinsk ekspertise advarer, og sier ungdom ofte ikke er klar over hvor farlig alkohol kan være.

— Folk har vært på fest og er beruset. Så havner de på nachspiel og begynner å drikke shots. I sommer døde tre personer etter en shot-konkurranse i Finland, sier lege Kristina Helander.

Ingen motgift

Hun advarer ungdom mot å tro at stupfulle mennesker kan bli edru ved hjelp av pumping.

– Det finnes ikke noe noen motgift til alkohol. Alkoholen som kroppen har tatt opp, er det bare tiden som kan fjerne. Og det skjer gradvis, sier hun.

Pumping hjelper kun mot den alkoholen som ennå ikke er tatt opp i blodet.

– Alkoholen som er gått i blodet, kan vi ikke gjøre noe med. Det finnes ingen sprøyter vi kan sette for å redusere promille, sier legen til NRK.

GLAD JENTE: - Hun var en helt normal ungdom. Glad og livlig og med hele livet foran seg, forteller moren Liv Leonhardsen. FOTO: PRIVAT

— Umulig beskjed- Hver dag i ni år har det føltes som det var i går Nina døde, forteller moren, Liv Leonhardsen, til fvn.no.

Hun lå og sov hjemme hos seg selv i Mo i Rana den tragiske natten.

- Dagen etter kom en mann og ringte på døren. Det var en prest som fortalte at Nina var funnet død. Det er en umulig beskjed for noen å få, man skal ikke behøve å gravlegge sine egne barn, sier hun.

Moren husker datteren som en glad og livlig ungdom.

— Hun var så livsglad, og hadde hele livet foran seg. Jeg får henne aldri tilbake, og det har tatt meg ni år før jeg klarer å fortelle andre om dette. Jeg begynte å fortelle historien til en venninne som ikke kjente selve dødsårsaken, men mens jeg skrev til henne tenkte jeg at "nei, dette skal jeg dele med resten av verden, sier Leonhardsen.

Ikke pekefinger

— Man tenker ikke over at folk som har fått i seg for mye sprit har fått en overdose. Alkohol er jo så dagligdags, sier Nina Mari Haugens mor Liv Leonhardsen.

Hun ønsker ikke å moralisere eller løfte en pekefinger.

— Men jeg vil at folk skal tenke seg om før de begynner å drikke med begge hendene. Jeg håper jo at ungdommer i dag som er ute på fest kan være så åpne at de sier til hverandre: ”Ta deg en kopp kaffe eller et glass vann, Tenk på Nina, som døde av dette,” sier Leonhardsen.

Hun håper at åpenheten rundt datterens tragiske død kan redde noen fra å lide samme skjebne.

— Jeg har aldri villet dvele ved bitterhet eller tanken på at det kunne vært unngått. Jeg gikk ut fra at hun løftet glasset og drakk selv. Det som har skjedd, har skjedd. Men hvis jeg kan få noen til å begynne å tenke, vil hensikten være oppnådd, sier hun.

Nina døde bare åtte dager før hun ville fylt 21 år. Tre uker før jul.

— I disse julebordstider med festing, vorspiel og nachspiel, der alkoholen flyter, bør alle kjenne til Ninas historie, sier moren.