AGDER: Sist vinter skapte sjøisen store problemer langs kysten av Sørlandet. Store mengder is førte til at skolebarn fikk fri fra skolen, beboere på Ny-Hellesund ble isolerte og mistet tilgangen på vann og på et tidspunkt viste prognoser at hele Skagerrak kunne fryse til.

I år kan det bli enda verre.

— Vår holdning er at det denne vinteren kan bli like mye eller enda mer is enn i fjor, opplyser senioringeniør i Kystverket Sør, Ole G. Aasbø, til fvn.no.

Mye kaldere

Han baserer dette på prognoser og data de har fått på vanntemperatur fra Østersjøen og Skagerrak.

— I Østersjøen er det nå mye kaldere vann og mye mer is enn det var på samme tid i fjor, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Klimamessig ligger vi på samme nivå som Østersjøen. Dermed er det som skjer der en indikator på hva som kommer til å skje her.

— Det er alltid sånn at vi får samme trenden her som de har der. De får det bare tidligere enn oss. Så det er et slags forvarsel på hva som kommer, forklarer Aasbø.

Kan legge seg i løpet av få dager

Og når hans finske og svenske kolleger allerede er i full sving er det derfor dårlig nytt for oss langs kysten.

— Det kan bli aktuelt å ut å bryte is allerede om noen få dager, sier Aasbø.

Det som skjer nå er at det begynner å fryse i leia, men dersom kulden holder seg vil det i løpet av kort tid kunne fryse til i sund og bukter.

Utfordrende

— Er det sant, spør Ingrid Juell Moe når fvn.no opplyser om at det kan bli enda mer is i år.

Hun og mannen er en av dem som bor fast på Ny-Hellsund, og hun fikk virkelig oppleve sjøisen på kroppen sist vinter.

— Det var en utfordrende periode, men utfordringer er jo til for å løses. Akkurat det med isen var egentlig ikke det verste for heldigvis klarte rutebåten å kjøre hele tiden slik at vi fikk varer og post. Så lenge rutebåten kjører så går det bra. I hvert fall for oss, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

RUTEBÅTEN: Her er rutebåten i Ny-Hellesund på tur i isen i fjor. Så lenge båten makter å kjøre klarer man seg forholdsvis greit på øyene i området. FOTO: Arkivfoto.

Det største problemet i fjor var da frosten førte til at man mistet tilgangen på vann. Da måtte beboerne på Ny-Hellesund få tilkjørt drikkevann med rutebåten.

— Men det som bekymret oss mest var jo sikkerheten vår i tilfelle brann, sykdommer eller ulykker. I fjor kom sivilforsvaret ut med brannpumper etter en stund. Så dersom det blir like ille eller verre i år så håper jeg at man vil være litt tidligere ute i forhold til å vurdere situasjonen med tanke på sikkerheten til oss som bor her, sier hun.

Som å bo på Hardangervidda

Selv om det var mye slit med all isen mener hun allikevel at de positive opplevelsene med isen mer enn oppveide for de negative.

— Det var en helt fantastisk opplevelse. Den stillheten som la seg her ute da isen lå tettpakket og dempet havbrusen var helt utrolig. Det var som den stillheten som man kan oppleve langt inne på Hardangervidda, forklarer hun.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ ISEN: Her frakter Ingrid Juul Moe et teppe inn til fastlandet den 15. februar 2010.

Hun og mannen har derfor ingen planer om å flykte inn til fastlandet selv om årets vinter kan bli enda tøffere.

— Nei, vi har nok av ved og en gammel brønn i kjelleren. Så vi skal nok klare oss greit, fastslår hun.

Tett kontakt

Kystverket er i hvert fall klare for vinteren.

— Skulle det fryse til har vi planer for å kunne holde hoved- og bileier som er i bruk åpne. Vi prøver å være i tett kontakt med havnevesenet og kommuner for å kartlegge hvor det er behov for oss. Det er jo ikke hensiktsmessig å bryte opp isen på steder hvor båter ikke ferdes, forklarer Aasbø.