VALLE: En seksmannsbetjent 330 skadron fra Hovedredningssentralen Sola (HRS) ble sendt til stedet for å bistå de to mennene.

20 meter fra land

Da mannskapene kom fram, viste det seg at øya lå omkring 20 meter fra land, og at vannet i området var knehøyt.

— Mannskapene om bord i helikopteret var ikke mye imponert over de to mennene, for å si det slik. En sa at mennene lett kunne ha tatt seg over vannet ved "å vasse 20 meter", opplyser redningsleder ved HRS, Ben Vikøren, til fvn.no.

Det var klokken 14.50 lørdag ettermiddag de to mennene ringte politiet og fortalte hva som hadde skjedd. Ifølge operasjonsleder i Agder politidistrikt, Børge Steinsland, skal mennene ha fortalt at de var på kanotur i Krokvann i Valle i en oppblåsbar kano.

Kano blåst av sted

— De skal ha padlet ut til en øy i vannet, og kanoen skal ha blåst av sted. Dermed ble de to stående igjen. Vi satte samtalen videre til HRS som håndterte oppdraget, forteller Steinsland.

Han har vært i kontakt med redningsledelsen ved HRS, og er heller ikke særlig imponert.

— De må ha følt seg ganske så spesielle disse to, sier Steinsland.

Operasjonslederen sier det er meget sjeldent at det opprettes sak mot personer som man mener urettmessig har bedt om redningshjelp uten å trenge det.

— Det er veldig vanskelig å vurdere hvor vidt det var grunnlag for å be om hjelp fra nødetat eller ikke. Derfor skjer det nesten aldri at man ber om refusjon, sier Steinsland.

Mange tilfeller

Redningsleder Vikøren sier det er umulig å sette en prislapp på hva et slikt redningsoppdrag koster. Han synes det imidlertid er altfor mange oppdrag som bare handler om surr.

— Vi har veldig mange slike oppdrag som med enkelthet kunne vært unngått. Folk bør tenke seg om en halv gang til før de ringer etter hjelp, sier han.

Ved HRS velger de å se humoristisk på saken.

— Vi kunne blitt sure og overgitt, men velger i stedet å le av det, sier han.