FLEKKEFJORD: — Dette har vært en kjempebelastning som jeg ikke knapt orker å snakke om, sier bierøkter Sigve Bård Jacobsen (73).

Han er saksøkt av 11 fastboende og hytte-eiere på Hidra. De krever at han slutter med bier på naboeiendommen deres.

De mener at insektene er til kjempesjenanse for nabolaget.

— Biene gjør fra seg på biler, husvegger, fritidsbåter og hagemøbler, og det er heller ikke noe greit for barn å ha mange bikuber som nærmeste nabo, sa Karl Campbell Åsly til Fædrelandsvennen i vår. Han har et fritidshus på Marstad på Hidra.

Nå vil ikke lenger han eller noen av de andre saksøkerne si noe før rettsaken.

— Min far begynte med bier her for 70 år siden og siden 1963 har jeg og broren min hatt bikuber her. Den gang var det verken andre hus eller hytter her. Flere av klagerne var ikke engang født, sier Sigve Bård Jacobsen.

Fortstår ikke

Han har 24 bikuber i området, noe som er noen færre enn tidligere. Han kan ikke forstå at biene kan være til så stor sjenanse. De gule merkene fra bienes avføring mener han enkelt lar seg fjerne fra biler med en normal vask.

Alle forsøk på å oppnå enighet mellom Jacobsen og naboene har strandet. I desember i fjor møttes partene i Flekkefjord forliksråd. De sto imidlertid steilt mot hverandre, og klarte ikke å bli enige om en løsning som begge kunne leve med.

Ikke reagert

I sine prosesskriv foran rettssaken har Jacobsens advokat, Eline C. Buestad fra Oslofirmaet Orwall og Co, argumentert med at biegården har vært på samme sted siden 1926 uten at noen har reagert. I følge advokaten har bikubene en optimal plassering på eiendommen og at det ikke er aktuelt å flytte dem.

Hun mener også at bieholdet er viktig for å opprettholde bestanden av denne type bier, i følge avisen Agder.

Vil ha forbud

Saksøkerne på sin side vil at det skal bli forbudt med bier her, fordi de altså mener at biene tilgriser hagemøbler, biler, båter, husvegger og markiser. De mener livskvaliteten rammes av insektene, og at det ikke går an å ha et normalt uteliv i området.

Det er satt av tre dager til rettssaken.

BIER I EPLEHAGEN: En av saksøkerne eier fritidseiendommen med røde takstein, mens eieren av de to andre husene ikke er en del av rettstvisten. (Foto: Torbjørn Witzøe)