KRISTIANSAND: – Ja, det føltes som om jeg var plassert midt i en scene i CSI, humrer daglig leder i Bang & Olufsen-butikken i Kristiansand, Dagfinn Galdal.

I romjulen fikk Galdal i Bang og Olufsen-butikken en trist telefon fra en kunde om at utstyret han hadde kjøpt, var stjålet.

Mistenkelig kunde.

Månedene gikk, forsikringsselskapet gjorde opp og etterforskningen ble lagt på is. Men en dag i mai fikk Galdal en mistenkelig kunde i butikken.

– Mannen virret litt rundt før han begynte å prate. Kunden sa han hadde et veldig dyrt anlegg, og luftet om jeg var interessert i å kjøpe anlegget, sier butikksjefen.

Galdal skjønte tegningen. Mannen måtte ha det forsvunne anlegget. Med fare for represalier valgte han likevel å kontakte politiet.

At tyven oppsøkte butikken er ikke unaturlig. Bang & Olufsen er nemlig passordbeskyttet og er dermed verdiløst og ubrukelig for andre enn eieren.

La slagplan.

Sammen med en av politiets mest erfarne etterforskere, Dag Tallaksen, ble slagplanen satt for å føre tyvene i nettet. Galdal skulle be om et møte med selgeren på vegne av en interessert «kunde», nemlig politiet.

Men ting gikk ikke som planlagt. Mannen dukket ikke opp igjen, og tida gikk. Politiet ville heller ikke pågripe mannen i fare for å miste anlegget.

For en drøy uke siden dukket selgeren opp i butikken igjen.

– Mannen hadde hastverk, og ville bli kvitt anlegget så fort som mulig, sier Galdal, som igjen varslet politiet.

Tyverifella ble børstet støv av, Galdal avtalte møte for å se på anlegget og politi skulle ligge i dekning ved butikken. Slik gikk det ikke. Tyvene kjente nemlig at det brant under føttene

– Tyvene hadde fått «noia». Selgeren kom lenge før avtalt, han mente det holdt å se bilder av anlegget og sa at utstyret var flyttet. Jeg godtok ikke, og dermed forsvant han, forteller Galdal.

Men politifolk hadde allerede begynte å ta posisjon rundt butikken, og ba derfor Galdal ringe selgeren å si han hadde ombestemt seg.

– Kort tid etter fikk jeg telefon om at mannen var tatt, og etter ytterligere to dager var en annen person også siktet, sier Galdal.

Hjemme hos tyvene fant politiet hele Bang & Olufsen-anlegget samt tyvegods fra flere hytteinnbrudd i Søgne.

Tøffing.

Galdal vil oppfordre andre butikkeiere til å følge hans eksempel.

Også ved Kristiansand politistasjon får butikksjefen uhemmet skryt.

– Han er en ordentlig tøffing. Flere skulle fulgt hans eksempel, sier Dag Tallaksen.

Fædrelandsvennen har snakket med hytteeieren, som vil være anonym.

– Jeg er veldig glad for at anlegget kom til rette, og håper det kan være en advarsel til de kriminelle, sier han.

Bang & Olufsen (B&O) Er en dansk produsent av eksklusiv hjemmeelektronikk. Merket er kjent for sin vekt på design og flere produkter finnes i utstillingen til Museum of Modern Art i New York. Bang & Olufsen ble etablert i Norge 1. mai 1968 og var dermed også konsernets første heleide datterselskap utenfor Danmark. I 2007/2008 hadde selskapet en omsetning på 4,1 milliarder danske kroner.