KRISTIANSAND: — Det skal mye til å få fellingstillatelse på denne tiden av året. Faren for videre skader er minimale ettersom sauene er hjemme fra utmarksbeite, sier Eivind Hellerslien, viltforvalter ved Fylkesmannen i Vest-Agder, til fvn.no.

Det var NRK Sørlandet som først meldte om avslaget.

Jakt til våren Grunneiernes Frittstående Organisasjon, GFO, søkte for litt siden Fylkesmannen i Vest-Agder om skadefellingstillatelse etter at seks sauer er drept av bjørn i høst. GFO ønsker å ta i bruk en eventuell skadefellingstillatelse til våren når bjørnen våkner fra vintersøvnen.

-------------------------------

Fvn.no belønner det første bildet av bjørnen med 5000 kroner. Får du tatt et bilde, så kan du sende det inn til nyheter@fvn.no. Husk å send med hvor og når bildet er tatt.

-------------------------------

— En slik tillatelse kan ikke Fylkesmann gi ettersom vi kun gir fellingstillatelse mellom 1. juni og 15. februar. Dersom grunneierne vil jakte på bjørnen utenom dette tidsrommet, må de søke Direktoratet for naturforvaltning om dette, sier Hellerslien.

Samtidig understreker viltforvalteren at hensynet til videre skader påvirker vurderingen mens sauene er på beite.

— I løpet av beitesesongen er det fare for videre skade, og dermed større grunnlag for å gi fellingstillatelse. Det er ikke mulig å gi noe konkret svar på hvor mange sauer og lam som må være tatt før skadefellingstillatelse gis. Det er en vurdering fra gang til gang, sier Hellerslien.

Vest-Agder tilhører rovviltregion 1 i Norge, og tidligere i sommer ble det felt en bjørn innen denne regionen. Det skjedde i Sogn og Fjordane fylke, hvor en bjørn drepte flere sauer.

Ingen har sett bjørnen Hellerslien opplyser at det ikke er meldt om synsobservasjoner av bjørnen som vandrer i Vest-Agder, men at den har vært tett på bebyggelse i Hægebostad.

— Ja, vi kjenner til at bjørnen har tatt lam på innmark, sier Hellerslien.

Sannsynligvis er det totalt seks sauer og lam som er drept av bjørn i Vest-Agder i sommer og høst:

11. juni ble det funnet en død voksen sau i Hægebostad. Statens Naturoppsyn (SNO) konkluderte med at det var dokumentert at bjørn hadde drept den.

21. september ble fire lam funnet drept i Hægebostad. SNO mente det var antatt at de ble drept av bjørn.

10. oktober ble en voksen sau funnet død i Hægebostad, helt på grensen til Kvinesdal. Også i dette tilfellet mente SNO at sauen antakelig ble drept av bjørn.

I tillegg ble det i juni sett spor etter bjørn ved Brokke-Suleskard-veien i Valle i Aust-Agder, opplyser Jon Erling Skåtan i SNO.