KVINESDAL: — Jeg har med en krans fra den norske hvor det står "I takknemlighet for din tjeneste" sa biskop Olav Skjevesland under sin minnetale i dag.

Skjevesland beskrev Edvardsen som en oppfinnsom og passe uvøren evangelist, og trakk linjene mellom apostelen Paulus himmelske syn til Edvardsens kall.

— Hans syn var at evangeliet er for godt til å stenges inne i små rom. Skulle dette lykkes, måtte man være sammen på tvers. Han var en eukemenisk evangelist, sa Skjevesland og fortsatte:

- Mange samler på ting. Arild samlet på mennesker. Han ville samle dem til Gud og Guds rike. Vi takker for hans gjerning og lyser fred over hans minne, sa Skjevesland.

Andre som uttrykte takknemlighet overfor Edvardsens virke var ordfører i Kvinesdal kommune Odd Omland.

  • Kvinesdal har svært mye å takke Edvardsen for og som en siste hilsen vil jeg legge ned en krans formet som kommunevåpenet vårt med hilsenen: "I takknemlighet", sa Omland.

- En åndelig far

Pastor ved Oslo Kristne Senter, Åge Åleskjær, takket Edvardsen på vegne av evangelister verden over for å ha våget å gå nye veier for å nå ut med evangeliet.

  • Jeg takker Aril på vegne av de mange av oss som skal føre dette arbeidet videre, sa Åleskjær da han holdt minneord.

  • Jeg føler det som at Aril er en far for meg, en åndelig far. Jeg er ikke sikker på om at det hadde fantes noe Oslo Kristne senter uten Aril, sa Åleskjær, som fulgte Edvardsens virke tett.

Åleskjær sammenlignet Aril Edvardsens tjeneste med Martin Luther og Hans Nielsen Hauge arbeide.

- En pioner

  • Han var en pioner, som vågde å gå nye veier. Jeg tror at man først i ettertid vil skjønne hvilke spor han har etterlatt seg. Hans pionervirke har ført til at andre har våget å gå nye veier. Som biskop Olav Skjevesland sa så var han litt sånn vågal og utfordrende. Det er det Aril har etterlatt seg. Han var positiv annerledes og Gud likte det, sa Åleskjær.

Også professor i teologi, Berge Furre, mintes Edvardsen som en pioner.

  • Han var en karismatiker. Han stod for sin gudstro på en brennende måte som folk opplevde veldig direkte. Han var mer opptatt av å sprenge grenser, enn å opprettholde grensene, sa Berge Furre i et intervju med TV2. Aril Edvardsen stiftet Troens Bevis i 1965, og ble tildelt internasjonal fredspris i 1999. Edvardsens sønn, Rune Edvardsen skal føre arbeidet videre etter farens bortgang.

  • Jeg er ikke hans arvtaker, men hans medarbeider, sa Edvardsens sønn, Rune Edvardsen om sin tjeneste.

- Trofast mot sitt kall

  • Han har vært trofast mot sitt kall, og vært banebrytende på sitt område, sa pastor i Filadelfia Oslo, Egil Svarthdal, på vei inn til minnestunden i Sarons Dal i formiddag.

Svarthdal sier Aril Edvardsen har betydd mye for ham, og beskriver ham som en stor mann. Han minnes Edvardsen som en grensesprengende predikant.

— Først og fremst har han betydd mye som inspirasjonskilde. Han var en brobygger, og det er et stort tap for oss at han er gått bort, sa Svarthdal.

Se bilder fra Edvardsens liv — Åpnet evangeliet for muslimene

Kjell Elvis Bjørnstad var også til stede ved minnestunden. Han vektla hvordan Aril Edvardsen har banet vei for å spre det kristne budskapet til muslimene i det han ankom Sarons Dal.— Aril var jo den som virkelig jobbet for å spre evangeliet til muslimene gjennom satelitt-tv, og han satte bygda på kartet, sier Bjørnstad til fvn.no.

Bjørnstad vektla Edvardsens kunnskaper.

— Han var en fantastisk mann, full av visjoner og kunnskaper. Han var virkelig en inspirator som jeg ser opp til, sa Bjørnstad.

- Husker ham fra jeg var liten Fiskeriminister Helga Pedersen var også på plass i Kvinesdal, med gode minner om Aril Edvardsen.

— Jeg husker ham fra jeg var liten. Vi hadde hytte på Jæren, og vi kjørte forbi Kvinesdal. Da husker jeg mamma sa at ”Her er Sarons Dal!” Det husker jeg veldig godt, smilte fiskeriministeren da hun ankom Edvardsens minnestund.

Helga Pedersen representerer regjeringen i Aril Edvardsens begravelse.

— Det norske samfunnet vil savne Aril Edvardsen. Vi trenger flere som ham og lyser fred over Aril Edvardsens minne, sa Pedersen i sin minnetale.

Pedersen pekte på lederen, brobyggeren og ikke minst mennesket Aril Edvardsen.

  • Han oppnådde fantastisk mye gjennom sitt virke, sa Pedersen.

Flere tusen har samlet seg til Aril Edvardsens begravelse. Her hilser biskop Olav Skjevesland evangelistens kiste. Foto: Scanpix

Stor medieoppmerksomhet Predikant Aril Edvardsens bortgang har fått oppmerksomhet både fra mannen på gata, og fra medieverden. Mediehuset Fædrelandsvennen er en av de mange mediebedriftene som har viet oppmerksomhet rundt Norges mest kjente predikant som døde i Mombasa i Kenya 6. september.

Se 16 siders reportasje i morgendagens avis!

KØ: Før minnestunden måtte parkeringsvakter bistå for å få plass til alle bilene. Foto: Håvard Bjørnevik

**Les også:

Skal føre farens livsverk videre

 Edvardsens båre fremme i Norge

 Statsråd ærer Aril

Arils siste dans

Alle velkomne til begravelsen

Borgen og Fragell hedrer Edvardsen

— Arild var en ekte kvindøl

Arild Edvardsen (69) er død

Bondevik: — En inspirator

Fakta om Aril Edvardsen

Minneprotokoll: — Er forfremmet til herligheten

Se bilder fra Edvardsens liv**

Se intervju med Rune Edvardsen