FARSUND: Neste uke åpner den 3,3 kilometer lange Ravneheitunnelen på nye riksvei 465 i Farsund. Tirsdag arrangerte Statens vegvesen katastrofeøvelse i tunnelen.

En bil ble satt i brann få hundre meter inn i tunnelen ved åpningen mot Farsund. Viftene gjorde at røyken blåst gjennom tunnelen, og kom ut på Sande-siden om lag tre kilometer unna.

Brannvesenet, politiet og ambulansepersonell deltok i øvelsen tirsdag formiddag.

Tunnelen, som er nøyaktig 3340 meter, blir Sørlandets lengste når den åpner. Fra før av innehar Vatlandtunnelen på E 39 på Kvinesheia rekorden, men blir slått med 156 meter.

Byggingen av tunnelen har vært preget av problemer og forsinkelser. Tunnelen skulle vært åpnet for et år siden, men åpningen er blitt utsatt gang på gang.

Det første som skjedde var at entreprenøren støtte på uventet mye løsmasser og det gikk et ras inne i fjellet under byggingen av Ravneheitunnelen. Deretter ble det uventet mye vanninntrenging i den samme tunnelen som måtte tettes fortløpende.

Så ble det under byggingen av tunnelen vedtatt nye forskrifter for hvordan tunneler av denne størrelse skal utrustes og utstyres med sikkerhetsutstyr og elektroniske installasjoner.

I februar i år ble det klart at Statens vegvesen måtte utlyse et anbud for lys og andre elektriske installasjoner på nytt, etter at annonseringen av anbudet ikke var i tråd med regelverket.

Som ikke dette skulle være nok, ble i siste liten også elektroentreprenøren som til slutt fikk anbudet, forsinket med sitt arbeid.

Katastrofeøvelsen tirsdag er noe av det siste som må gjennomføres i tunnelen før trafikken slippes inn på den nye veitraseen.