Foto: Meteorologisk institutt

SE VIDEO: Været fremover

KRISTIANSAND: — Det ser ut til å bli mer av det samme som dere har nå. Det kommer til å snø hele helga og det blir glatte veier, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til fvn.no.

Altså er det duket for enevelde fra Kong Vinter hele sørlandshelgen, med mulighet for noe lettere vær søndag kveld.

Vegg av kulde Årsaken til den hvite nedbøren er at østlig og sørøstlig kuling fra et lavtrykk med hovedkvarter over Skottland fortsetter å prege den sørlige kysten av landet.

— Et kraftig høytrykk fra Russland, med senter over St Petersburg, møter lavtrykket på Sørlandet, sier meteorologen, og forklarer:

- Lavtrykket spinner mot klokka, mens høytrykket roterer den andre veien, dermed blir det som to digre tannhjul som kverner mot hverandre. Det suges dermed opp en sørlig/sørøstlig strøm av varmere luft fra Europa inn i disse "tannhjulene".

— Og hva skjer når denne luftstrømmen treffer oss?

— Da møter luftstrømmen en vegg av kulde, og kommer ikke forbi. Når luften blir presset opp blir den avkjølt, og det blir nedbør. Siden kulden over land ser ut til å holde stand, resulterer det i snøvær.

Fortsatt minusgrader Gjennom helgen vil temperaturene holde seg rundt minus 1 langs kyststripa og minus 10-15 lenger inn i fjellet, mot Setesdal og Hovden. Helt ute ved kysten kan det tidvis kanskje blaffe opp til null og en liten plussgrad.

— Det blåser mye, og det vil føre til at snøen føyker rundt og legger seg der man helst ikke vil ha den, forteller Thyness.

I løpet av søndag vil det komme mer snø enn lørdag, men temperaturen ser ut til å nærme seg nullpunktet for hele regionen søndag kveld mot mandag, ifølge prognosene.

— Og da blir det våt snø og kanskje regn?

— Ja, fra mandag av ser det ut som vi går mot en radikal endring i værtypen.

Solgløtt tirsdag

— Tidlig neste uke vil de nevnte værsystemene svekkes noe, og vi vil få vestlig kuling på kysten. Da slår vinden om fra øst til vest, og Agder vil bli liggende i le. I tillegg vil temperaturen bikke over null mot varmegrader, mens det i fjellet ser ut til å bli 4-6 kalde.

Meteorologen antyder en gjesteopptreden av sola på tirsdag over Kristiansandsområdet.

— Det vil bli mindre vind, mindre snø, og forhåpentligvis solgløtt. I stedet for den pålandsvinden som herjer kysten nå, vil fralandsvinden sørge for litt mer levelige forhold.