LYNGDAL: I ettermiddag vil flere dagligvarebutikker i Lyngdal få leveranser av øl, og beboere og turister kan kjøpe øl på butikken, melder Farsunds Avis .

Det er konsekvensen av vedtaket som kommunestyret fattet i går kveld. Med 16 mot 13 stemmer sa man ja til å åpne for å kunne kjøpe butikk i øl i kommunen.

Beæret

— Faktisk er jeg litt beæret over at vi i Venstre har såpass mye makt at vi kan velte ølmonopolet i Lyngdal, sa Venstres Torunn Tjomsland fra talerstolen i går kveld.

Og hun la til:

— I alle våre nabokommuner går det an å få kjøpt øl i dagligvarebutikken. Det blir derfor feil slik mindretallet hevder, å si at tilgjengeligheten vil øke ved å tillate øl i Lyngdals butikker. Vi har jo tilgjengeligheten til stede i dag. Det er urimelig at næringsdrivende i Lyngdal skal ha andre rammevilkår enn sine kolleger i Hægebostad, Kvinesdal, Lindesnes og Farsund, fastslo hun.

Vare med store problemer

Men Torleiv Birkeland, også han fra Venstre, var av en annen oppfattning.

— Øl er en vare det knytter seg store problemer til. Ølmonopolet har vært en velsignelse for Lyngdal, og jeg har lært at vi ikke skal endre ting som fungerer, sa Birkeland, ifølge Farsunds Avis.

Butikkølmotstanderne understrekte under hele møte at økt tilgang gir økt forbruk, noe som igjen vil føre til større alkoholproblemer.

— Jeg synes det er leit at denne saken av enkelte representanter blir innsnevret til bare å gjelde næringspolitikk. Saken har også alkohol- og sosialpolitiske aspekt, påpekte Torbjørn Ougland (KrF).

Samstemte

Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti var samstemt om å si nei til øl i butikk. Det var også Senterpartiet, i stor grad fordi de etter valget i fjor høst hadde fremforhandlet posisjoner i formannskap og hovedutvalg for miljø, plan og drift mot å si nei til butikkøl.

Vedtaket innebærer ifølge Farsunds Avis at Rimi, Kiwi, Coop Mega, Rema 1000 og Korshamn Dagligvare AS får salgsbevilling for øl fram til klokken 20 på hverdager og klokken 18 på dager før søndag og helligdager. Lyngdal ølutsalg fikk enstemmig fornyet sin salgsbevilling for øl.

Bevillingene som er gitt gjelder fram til og med 30. juni 2012.