MANDAL: — Vi utelukker at brannen er påsatt, og det er ingen grunn til å frykte ildspåsettere i Mandal, sier stasjonssjef Bjart Gabrielsen ved Mandal politistasjon.

Les også: - Ingen spor etter ildspåsettelse

Brannen startet på soverommet

I hele går var tekniske etterforskere fra politiet sammen med en ekspert på elektriske installasjoner på jakt etter spor i det brannherjede huset. I løpet av dagen konkluderte teamet med at brannen har startet på soverommet til Bergljot Pettersen (89) som følge av svikt i det elektriske anlegget.

Stasjonssjef Bjart Gabrielsen vil ikke være mer konkret om nøyaktig hva som har utløst brannen, før den formelle konklusjonen kommer fra teknikerne i løpet av ei uke eller to.

— Politiet ser seg nå ferdig med undersøkelsene, og brannstedet er nå frigitt, sier Gabrielsen.

Han toner pyromanfrykten i Mandal kraftig ned. Stasjonsjefen har heller ingen indikasjoner som peker på brann i lageret ved Mandal Videregående skole.

— Vi vet ikke årsaken, men ut fra vitneforklaringer er det mye som tyder på at brannårsaken skyldes andre ting enn ildspåsettelse, sier Gabrielsen.

Les også: Frykter pyroman etter tre branner i Mandal

Han mener det er feil å snakke om tre branner i Mandal i løpet av helga.

— Branntilløpet på Blomdalen kan være påsatt, men det var i et skur og mer et uprofesjonelt forsøk på skadeverk som raskt ble slukket, sier Gabrielsen.

Bergljot (89) skrevet ut fra sykehus

— Min mor ble i går skrevet ut fra sykehuset, og hun skal foreløpig bo hjemme hos meg i Kristiansand, sier huseier og Bergljots sønn, Jan O. Petersen.

GLAD FOR LIVET: Bergljot Pettersen (89) er sikker på at Vår Herre sendte redningsmennene. Selv var hun sikker på å dø i flammene. Foto: Privat — Jeg har forsikring på bygg og innbo i Store Elvegate. Nå er det opp til forsikringsselskapet å finne ut av hva som skal skje med bygget. Selv tror jeg det neppe lar seg reparere, og heller må rives, sier han.

Huseieren er svært forundret over at et omfattende alarmanlegg ikke slo ut. For seks-syv år siden investerte han for 60-70.000 kroner i brannvarslingsutstyr.

— Da Zakos grill flyttet inn i det verneverdige bygget ble jeg pålagt dette. Det er hele 23 brannmeldere i dette bygget. Dersom brannen har startet på utsiden kan jeg til en viss grad forstå at de ikke har slått ut, men likevel synes jeg det er underlig, sier Pettersen. Politistasjonsjef Bjart Gabrielsen kjenner ikke til om alarmsystemet har slått ut eller ikke.

Reddet av forbipasserende

Ved 01.20-tiden natt til søndag oppdaget tilfeldig forbipaserende brannen i Store Elvegate i Mandal.

89 år gamle Bergljot Pettersen bodde i byggets andre etasje. Som ved et under ble hun i siste liten reddet ut av Joachim Trondstad og Pelle Ødegaard før boligen ble fullstendig overtent.

Stasjonssjef Gabrielsen uttalte like etter brannen at innsatsen til disse to hindret at brannen krevde menneskeliv.

— Kunne fått dødelig utgang Natta før brant et lagerbygg ved Mandal Videregående skole, og i samme tidsrom var det antydning til brann like ved Blomdalen ungdomsskole.