AGDER: I Sogn og Fjordane ga hver innbygger i gjennomsnitt 46 kroner og 20 øre til årets tv-aksjon. Aust-egdene ga 45 kroner og 28 øre, og vest-egdene ga i gjennomsnitt 44 kroner og åtte øre.

En oversikt oppdatert mandag morgen viser at 2.740.452 kroner ble samlet inn i Aust-Agder. I Vest-Agder ble det samlet inn 4.414.884,72 kroner.

Ifølge aksjonsleder på Agder, Anita Mørland, havnet Vest-Agder på en 11. plass i den samme oversikten i fjor. Aust-Agder var det nest mest gavmilde fylket også i 2007. Her kan du se oversikten for alle landets kommuner.

Fakta om tv-aksjonen Minus 14 prosent

I fjor ble det samlet inn 4.175.000 kroner i Vest-Agder, og 3.181.000 kroner i Aust-Agder. For Aust-Agders del betyr det en nedgang på hele 14 prosent sammenlignet med fjoråret hvor pengene gikk til UNICEF. I Vest-Agder lå man søndag kveld an til å få en nedgang på fire prosent, men den oppdaterte oversikten mandag morgen viser at vest-egdene ga om lag 240.000 kroner mer enn i 2007. — En årsak til nedgangen kan være at det er lettere å engasjere seg for noe som er langt unna. Samtidig dreier denne tv-aksjonen seg om et tema som er det mest tabubelagt vi har samlet inn til noen sinne. Det er mulig det gjør at vi engasjerer oss på en annen måte. Alle kjenner noen som sliter ned rusproblemer, sier Anita Mørland til Fædrelandsvennen.

Samtidig er det viktig å understreke at disse tallene gjelder innsamlede kroner via bøssebærere. Mørland mener det totale beløpet kan se bedre ut enn fjoråret når andre innsamlede kroner telles med.

— Vanligvis regner man at 80 prosent av pengene kommer inn via bøssene, men det kan være at det vil komme inn mer gjennom gaver og basarer i år. Vi har sett et veldig stort engasjement lokalt, så vi er spente på det endelige resultatet, sier Mørland.

Rørende I en av bøssene som kom inn i Arendal, hadde en person lagt i en lapp. Beskjeden synes fylkeslederen er rørende:

"Stor takk til bøssebærerne, og administrasjonen i Arendal. Vi er takknemlig for en rusfri barndom og ungdom!!!"

— Kanskje er dette en person som har opplevd nettopp de problemene som aksjonen omhandler, sier Mørland.

Skambelagt Om aksjonen har fått inn noe mindre penger enn tidligere, synes innsamlingsslederen uansatt at tv-aksjonen har vært en suksess.

— Til tross for en nedgang i antall innsamlede kroner gjennom bøssebærerne, har man ved denne tv-aksjonen fått satt fokus på et tema som er svært skambelagt. Det kan ikke måles i tall. Uansett har denne aksjonen vært fabelaktig, sier Mørland.

I Vest-Agder stilte 2587 bøssebærere opp, mens det i Aust-Agder gikk 1755 personer fra dør til dør.

Les også:

100.000 bøssebærere i sving

Advarer mot falske bøssebærere

Over 150 millioner til TV-aksjonen