KRISTIANSAND: Samtidig ønsker Kristiansand Havn nye borerigger velkommen, noe som virker som en rød klut foran røde, søvnløse øyne.

— Vi får ødelagt livskvaliteten fullstendig. Det går snart ikke an å leve på Søm. Da må de i så fall bygge ut flere nerveklinikker, forteller Helge Rui, som har vært plaget av laber nattesøvn og hodeverk.

Bryter loven

Dette etter at boreriggen Maersk Resolute, som beboerne kaller «tungindustri», uten forvarsel ble slept inn Kongsgårdbukta for snart fire uker siden.

— Man faller ikke i søvn, men blir liggende og irritere seg over duringen, forteller Carl Eskild Billington til Fædrelandsvennen.

De var to av ni som representerte 10.000 beboere på Søms-landet i møte med sjefene for havnen og Maersk Drilling i går ettermiddag. Mange beboere, deriblant barnefamilier, skal ha fått nattesøvnen kraftig redusert.

Riggen blir liggende til 24. november, da den skal tilbake til dansk sokkel. I mellomtiden jobber Maersk og havnen for å redusere støynivået til SFTs maksgrense, 45 desibel ved boligene. Støyen er fortsatt flere desibel for høy.

— Dere bryter norsk lov, gapte Helge Rui til havnesjefene, som la seg langflat for kritikken.

— Vi skulle visst om støyen og vi skulle varslet beboerne. Vi har lært, fastslo en lettere ydmyk havnedirektør Stein E. Haartveit.

- Lei oss

Det betyr ikke at de 120 personene på riggen sendes hjem og arbeidet stanses. Til det er en borerigg for dyr å ha liggende ved land, der den utrustes i samarbeid med Aker Kværner i Randesund.

— Vi er virkelig lei oss. Hvis vi kommer tilbake, vil vi helt sikkert undersøke om riggen kan plasseres andre steder, lovet riggsjef Torbjørn Nielsen fra Maersk Drilling.

Havnedirektøren kan ikke love full utredning av problemer knyttet til riggen, men også han vil sjekke om det finnes alternativer med like gode bunnforhold som i Kongsgårdbukta.

— Ikke la havnens økonomi gå foran livskvaliteten på Søm, sa Carl Eskild Billington.

— Vi mottar bare 3000 kroner natten. Dette er et tilbud til bedriftene på Sørlandet, svarte driftssjef Thomas Granfeldt.

Kommuneoverlegen har uttalt at han ikke kan akseptere regelmessig ankomst av støyende rigger ved boligområder. Samtidig klager beboerne på at riggen er visuell forsøpling, og avgir diesellukt.

Les også: Folk har ikke sovet på én uke | Plages av torturliknende støy | Lover bot og bedring | Vil vurdere rigganmeldelse | Fornøyd med støytiltak