KRISTIANSAND: Politibetjenten ble i Larvik tingrett dømt til å betale 3.000 kroner i bot for uaktsom kjøring i forbindelse med et spaningsoppdrag. I høy hastighet kjørte 38-åringen forbi flere biler og krysset doble sperrelinjer langs E 18 i sin sivile politibil.

38-åringen anket dommen, og i dag startet ankesaken i Agder lagmannsrett.

Les også: Politimann bøtelagt for ”grisekjøring”

Mannens forsvarer, Jens-Ove Hagen, mener politimannen ikke kan straffes for kjøringen.

— Som polititjenestemann hadde han lov til å kjøre i utrykning, og da har man anledning til å fravike de aller fleste bestemmelser i veitrafikkloven, sier Hagen til NRK.

Aktor i saken er assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker, Johan Martin Welhaven.

Spanet på lastebil

Hendelsen mannen ble bøtelagt for skjedde 22. mai 2006. I forbindelse med spaning i en narkotikasak fulgte politimannen etter en trailer fra Sørlandet til Horten i en sivil politibil. Sjåføren av denne lastebilen skal ha vært involvert i smugling av narkotika kvelden før.

38-åringen foretok flere forbikjøringer som av påtalemyndigheten betegnes som farlige. På ferden krysset 38-åringen flere sperrelinjer, til tross for at bilister som kom imot dermed ble presset ut mot autovernet. Ved avkjøringen til Torp og Sandefjord skal politimannen ha brukt avkjøringsfeltene for å komme seg forbi biler som lå foran ham i veibanen.

Stoppet av egne kolleger

Ifølge Østlands-Posten skal flere bilister ha reagert på kjøringen, og de varslet derfor politiet. Ved Farriseidet ble mannen stoppet av kolleger fra Larvik, men fikk kjøre videre etter å ha vist frem tjenestebevis og forklart at han var på spaningsoppdrag.

Da mannen ble dømt i tingretten kom retten frem til at politimannen hadde kjørt både hensynsløst og uforsvarlig. Han ble derfor dømt i tråd med aktors påstand, og fikk 3.000 kroner i bot.

Det er satt av to dager til saken i Agder lagmannsrett i Skien. Rettssaken avsluttes fredag.