LYNGDAL: Mandag og tirsdag gjennomføres det en 24-timers fartskontroll ved E 39 langs Lenefjorden.

— Vi var her klokka seks i morges, og avslutter klokken seks i morgen tidlig. Det er første gang vi gjør en kontroll som går over et helt døgn, sier UP-sjef i Agder og Rogaland, Steven Hasseldal.

Ifølge Hasseldal vil kontrollen bidra til å få en oversikt over trafikkbildet til alle døgnets tider.

— På denne måten får vi kontrollert de som kjører om morgenen, kvelden og natten ved samme sted, sier Hasseldal.

Like før klokken 15 var 42 sjåfører bøtelagt, og tre førerkort beslaglagt. Blant annet ble en motorsyklist som kjørte i 93 kilometer i timen i 60-sonen fratatt førerkortet.

- Hastigheten redusert

Den ulykkesbelastede strekningen langs Lenefjorden har i løpet av de siste årene vært et prioritert kontrollområde. Det finnes ikke konkrete tall over hvor mange beslag som er gjort, men Hasseldal har tidligere anslått at om lag 100 bilister har mistet førerkortet langs strekningen i løpet av et års tid.

I løpet av de siste to årene har det vært svært få ulykker langs strekningen. Ifølge Hasseldal henger det sammen med at gjennomsnittshastigheten har gått ned betraktelig.

— Det er en klar sammenheng mellom fart og antall ulykker. For hver prosent farten går ned reduseres antallet ulykker med nesten 5 prosent, sier han.

- Står der farten er høyest

Selv om antallet ulykker er redusert vil politiet fremdeles prioritere fartskontroller langs strekningen.

— Farten er fremdeles for høy, og hvis farten går opp kommer ulykkene igjen. Vi vil fortsatt prioritere denne veien, også frem mot sommeren, sier Hasseldal.

Stengingen av E 18 ved Glamsland fører til at omkjøringsveien gjennom Birkeland får en langt større trafikkbelastning enn normalt. Hasseldal er ikke enig i at denne strekningen burde blitt prioritert foran Lenefjorden.

— Vi står der fartsnivået er høyest, og det er ved Lenefjorden. Trafikken gjennom Birkeland vil jeg heller tro sniler seg av gårde, sier han.