KRISTIANSAND: – Jeg er tilfreds med å ha fått et grundig og gjennomarbeidet skriftlig svar fra klinikksjef Pål Friis, og likedan hatt møter med både leger og andre i sykehusledelsen. Jeg mener likevel fremdeles at det tok for lang tid fra min mann oppsøkte sin fastlege til kreftdiagnosen ble stilt og behandling iverksatt, sier Bente Urdal Vinje.

Det gikk nesten tre måneder fra kristiansanderen Jon Egil Vinje første gang oppsøkte lege, til det ble igangsatt behandling for det som viste seg å være lungekreft. I februar døde han, bare 52 år gammel.

Mangler utstyr

Sykehuset forklarer den lange ventetiden delvis med mangel på medisinsk teknisk utstyr. Lungeseksjonen ønsker seg blant annet en såkalt PET-CT og en EBUS. I dag må alle pasienter som skal undersøkes med dette utstyret henvises til Rikshospitalet. Mens det i Helse Sør-Øst finnes bare ett PET-CT-instrument, har til sammenligning København ti.

– For etterlatte virker det uforståelig at vi i et rikt land som Norge skal ligge så langt etter når det gjelder viktig utstyr på sykehusene for å stille rask og riktig kreftdiagnose. Slik jeg ser det burde det også være mulig å effektivisere bruken av utstyret og bedre prioritere de sykeste, slik at de raskere kan begynne med livreddende behandling. Det virker urimelig at kreftpasienter skal måtte vente i dager og uker på prøvesvar, sier Bente Urdal Vinje.

Beklager

Sykehuset beklager at Jon Egil Vinje og hans familie måtte forholde seg til for mange leger. De tar også selvkritikk på at det gikk for lang tid fra han ba om smertestillende til medikamentene faktisk ble gitt.

Bente Urdal Vinje mener røykere bør få tilbud om årlig røntgenundersøkelse med tanke på å avdekke lungekreft på et tidlig tidspunkt.

Overlege på lungeavdelingen, Frode Gallefoss, avviser kravet. Han viser til at selv undersøkelser med halvårlige intervaller, ikke har ført til større overlevelsesprosent for lungekreftpasienter.