KRISTIANSAND: 13.juli i fjor tok den 21 år gamle mannen med seg to personer til ekteparets hjem i Kristiansand. Der truet han mannen i huset med en pistollignende gjenstand, og tvang seg inn i huset.

Konen i huset hørte masse spetakkel fra kjøkkenet, og gikk ut dit. Der fikk hun se 21-åringen holde en pistollignende gjenstand mot mannens hode.

21-åringen og hans to medhjelpere truet så ekteparet inn i stuen deres, og ropte at de ville ha penger. Med seg fra huset fikk de tre personene 6.000 kroner. På veien ut tok de også med seg mannens bærbare pc og hans mobiltelefon.

Var bekjente

Selv om de fornærmede opplevde situasjonen som ekstremt ubehagelig, valgte de å ikke anmelde forholdet med en gang. Dette har de i retten begrunnet med at kvinnen tidligere hadde hatt 21-åringen som elev, og at også hennes mann kjente ham. Mannen ville selv prøve å få tilbake tingene de var blitt fraranet.

Dagen etter fikk også mannen tilbake sin mobiltelefon.

Slo tiltalte

13.september i fjor hadde mannen og tiltalte avtalt å møtes for at tiltalte skulle levere tilbake pc-en han hadde ranet til seg. De møttes på et sted i Kristiansand, men tiltalte hadde ikke med seg pc-en.

21-åringen gikk mot mannen, som slo et slag mot tiltalte. Dette slaget traff 21-åringen i nesen så den brakk. Retten legger til grunn at slaget ble gjort i selvforsvar. Etter slaget skal tiltalte ha kommet med trusler mot mannen og hans familie. Dette skal være bakgrunnen for at de to fornærmede til slutt valgte å anmelde saken.

21-åringen erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen.

«I skjerpende retning legger retten vekt på at tiltalte er domfelt fire ganger tidligere. Dommene gjelder heleri, overtredelser av legemiddelloven, trusler og legemsbeskadigelse forøvet imder særdeles skjerpende omstendighet, og ran», heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

6000 kroner i erstatning

21-åringen ble dømt siste gang så sent som 7.september i fjor, da han ble dømt til fengsel i ett år. Siden forholdet i den siste saken er begått før den siste dommen, avsa tingretten en tilleggstraff på seks måneder.

«Retten legger til grunn at ranet ligger opp mot grensen til grovt ran. Allmennpreventive hensyn tilsier at det må reageres med en ubetinget fengselsstraff av en viss lengde», heter det i dommen.

I tillegg til fengselsstraffen må 21-åringen betale 6000 kroner i erstatning til ekteparet. Han ble også dømt til å tåle inndragning av en eske knallpatroner til startpistol.