KRISTIANSAND: Agder Journalistlag skrev mandag et krast brev til politimesteren. Der klagde de over behandlingen journalist Jarle R. Martinsen ble utsatt for da han skulle dekke trafikkulykken i Lyngdal søndag kveld. Først ble han bortvist fra ulykkesstedet, deretter ble han fratatt kameraet sitt.

Spesiell — Denne episoden var såpass spesiell at jeg vil ha full innsikt i den før jeg uttaler meg altfor bombastisk om hva som skjedde og hvordan jeg skal stille meg til det, sier Bjørn Hareide.

I tillegg til å sette seg inn i brevet fra Agder Journalistlag vil han snakke med kolleger og de politimennene som var på ulykkesstedet for å bli kjent med alle sider av saken. Påtalemyndigheten vil også gi sin vurdering av saken. Hareide gjentar flere ganger i løpet av intervjuet at det er svært spesielt at en pressemann blir fratatt kameraet og arbeidsredskapet sitt.

— Politiet har en leveregel om at det ikke er vår oppgave å passe på hva slags bilder pressen tar. Det er pressens eget ansvar. Samtidig er det klare arbeidsfordelinger mellom politi og pressen. Det viktigste er at vi ikke skal gå i veien for hverandre. Det store spørsmålet i denne saken blir derfor om pressemannen forhindret politiet i dets arbeid.

Han sier at det av og til har tilspisset seg mellom de to yrkesgruppene, men at det går bedre etter hvert.

Har hjemmel - Har politiet hjemmel for å hindre en journalist i hans arbeid?

— Vi har hjemmel for å kunne bortvise journalister hvis ikke de retter seg etter politiets anvisninger og ikke går i veien. Denne hjemmelen skal imidlertid brukes med forstand, sier Hareide.

— Er dette saken uttrykk for en ny linje fra politiet på Sørlandet?

— Nei, nei, det er det ikke. Det er snarere en omforent enighet mellom presse og politi om at pressen jobber med sitt og politiet med sitt. Ingen av partene skal hindre hverandre, sier han.

Sjefsredaktør i Fædrelandsvennen, Finn Holmer-Hoven, skrev mandag et leserinnlegg på fvn.no der han ga full støtte til journalist Jarle R. Martinsen.