KRISTIANSAND: Tidligere i år kunne fvn.no fortelle leserne om voldstrusler og rasistiske ytringer , antydninger om drapstrusler fremsatt på nettstedet Blink.

Løftene om at han ikke skulle drikke mer var en av de viktigste årsakene til at han slapp husarresten, men til kameratene på nett var det i samme tidsrom kun snakk om drikking og sprit og fest .

Uttalelsene er uomtvistelig fremsatt av den 17 år gamle sørlendingen som tidligere er dømt for vold mot 18 år gamle Håvard Kjelsaas den 15. oktober, samt slått ned og sparket en annen mann samme natt.

Snakket seg fra husarrest Nå står han tiltalt for å ha skallet ned en 46 år gammel kristiansander på nyttårsaften. Hele tiden har han skrytt av voldsdommene på nett, og forut for nedskallingen var han ilagt husarrest av Kristiansand Tingrett for volden mot Kjelsaas.

Agder Lagmannsrett overprøvde imidlertid husarresten den 28. desember, som i tillegg til å gjelde helger, også skulle gjelde hele jule-. og nyttårshelgen.

17-åringens advokat bedyret at han nå "hadde lært" , at han hadde selvpålagt alkoholforbud og at husarresten hadde hatt sin virkning.

" Husarresten har hatt sterk påvirkning på siktede (...) og gjentagelsesfaren er redusert " het det blant annet i lagmannsrettens kjennelse. Deretter slapp de ham fri og ila ham meldeplikt for politiet, samt forbud mot å "nyte alkohol i enhver form".

Tre dager senere, på nyttårsaften, drakk vedkommende en liter sprit, og klokken 20.00 skallet han uprovosert ned 46-åringen på gata i Vågsbygd.

Forut for lagmannsrettens kjennelse, dvs hele romjula, satt 17-åringen på nettstedet Blink og skrøt til venner gjentatte ganger om hvor mye sprit han skulle drikke nyttårsaften.

"Sitter her med en liter sprit som bare gleder seg til nyttår. Blir fett! Lenge siden nå." skrev han blant annet 1. juledag klokken 01.23. Dette forholdet kjente ikke lagmannsretten til da opphevelsen av husarresten ble gjort, og heller ikke politiet, før fvn.no gjorde påtalemyndigheten oppmerksom på det den 3. januar i år.

— Jeg vil ikke kommentere dette, sier Paal Christian Aartun, som var meddommer i lagmannsretten 28. desember.

Vil bruke Blink-uttalelser

På Blink skrøt også 17-åringen av voldsdommene han hadde fått, sammen med en 18 år gammel mann fra Kristiansand.

- Det som kommer fram på internett vil bli brukt i forbindelse med straffeutmålingen. Men ingenting av de uttalelse vi foreløpig sitter på, er straffbare i seg selv, sier politiadvokat Kjønstad.

Tiltalte forteller selv på Blink at han ble ilagt karantene for å ha kommet med drapstrusler til en annen person på nett. Disse truslene har det ikke lyktes politiet å finne spor av på nett. Det er i tidsrommet mellom 15. oktober og nyttår også fremsatt rasistiske ytringer i flere blinkeres gjestebøker på nett av tiltalte.

" Jeg skal stikke ned den stygge albaneren, " skrev han den 2. november klokken 21.46. " Så har mange av de niggerne ringt og sagt de skal slå meg osv. Skjønte ikke alt abdul-språket. Rart de ikke følger det opp da, redde sotingene," skrev han senere samme dag klokken 22.02.

— Hva sitter politiet på av materiale fra Blink?

— Vi har noe, men vi har ikke fått de siste beskjedene fra Blink fra hva som faktisk er lagret, sier Kjønstad.

17-åringen og 18-åringens gjestebok forsvant fra nettet natt til 4. januar i år, da de slettet profilene sine på nettstedet.

Ifølge kilder fvn.no har snakket med, finnes det ikke backup av de aktuelle uttalelsene i gjestebøkene. Det er også tilnærmet umulig å rekonstruere materiale fra Blinkprofiler som er slettet.

- En påkjenning

  • Husarresten og denne saken er en påkjenning for tiltalte og hans familie, sier advokat Alf Tore Nilsen, som har representert 17-åringen i alle sakene.

— Uniformerte politibiler dukker med ujevne mellomrom opp på familiens adresse for å kontrollere at husarresten overholdes.

Advokaten har nettopp mottatt saksdokumentene i forbindelse med tiltalen for episoden nyttårsaften.

— Hele mengden av papirer ankom i dag, så jeg har ikke noe grunnlag for å uttale meg ennå, forteller han.

Kan få lavere straff Han har ennå ikke rukket å sone de 210 timene med samfunnsstraff han ble idømt etter handlingene begått den 15. oktober. Straffen skal derfor utmåles som om alle sakene var pådømt sammen, sier Kjønstad.

- I praksis kan det føre til at tiltalte kan få en lavere straff for nyttårsaften-episoden, enn om saken skulle vært oppe isolert sett, sier Kjønstad, som understreker at dette er vanlig praksis i straffesaker.