AGDER: – Hver mann sin egen brannsjef, er mottoet som informasjonsrådgiver Geir Gjermundsen i Gjensidige ber folk huske når kulda setter inn og folk drar på hytta.

I fjor betalte forsikringsselskapet ut nesten 15 millioner kroner i erstatning etter hyttebranner på Sørlandet. Brannårsakene varierer, men slurv er de vesentligste årsakene til at hyttebrannene oppstår.

– Veldig mange branner starter ved åpne ildsted, men også i forbindelse med håndtering av varm aske. Feilen som mange gjør er at man rydder i peisen og lar askeposen bli stående ute. Stearinlys er også årsak til mange branner, sier Gjermundsen.

Vakthavende overbefal i Setesdal brannvesen, Torleif Homme, har flere råd til hyttefolket foran vinteren.

– Det å kontrollere at røykvarsleren fungerer er spesielt viktig. Det bør gjøres etter hver gang man har vært borte, sier Homme. Kontroll av brannslukningsapparat trekkes også fram som viktig.

Blant tiltakene som er gjort blant i Setesdalen er kontroll av fritidsboliger.

– Det som er gjort i Setesdalen at kommunene har innført tilsyn i fritidsboliger, hvor det vil bli tilsyn cirka hvert fjerde år. Det startet etter den tragiske hyttebrannen på Hovden. De som kontrolleres får sjekket at ildstedet er brannsikret, røykvarslere og slukkemiddel, avslutter Homme.

Gjensidige registrerte i fjor 12 hyttebranner i Aust-Agder og ni hyttebranner i Vest-Agder. Forsikringsutbetalingene i Aust-Agder var 9 108 970 kroner og 5 701 142 i Vest-Agder. Én 19-åring omkom i mai i fjor i en hyttebrann i Kvinesdal.