Hva mener du om vingaver? Skriv din mening nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Vin er blitt mye mer vanlig i alle sammenhenger. Kommunale aksjeselskaper gir vin i julegave til ansatte, kommunen gir vinflasker som takk til talere, og vin deles ut til foredragsholdere, sier Anne Ma Timenes.

— Og hva så?

— Vi vet at mange sliter med alkoholproblemer. Gir kommunen vin til en tørrlagt alkoholiker, gjør den noe veldig galt.

Timenes håper at hun ikke blir fremstilt som mørkekvinne, men som en etisk reflektert person når hun nå ber rådmann Tor Sommerseth svare på kommunens praksis og om mulig finne en ny. Saken kommer opp i kommunalutvalget på møtet i neste uke.

Frps Stian Storbukås synes Timenes lager storm i et vinglass:

— KrF må ha gått tom for politiske saker. Maken til bagatell. Norge er blitt et kultivert land der vin og mat er blitt kultur. Timenes skaper et samfunnsproblem av noe som bare er hyggelig, sier Storbukås.

EKSPERTSTØTTE.

Men fra eksperthold får Timenes støtte og ros. Overlege og forskningsleder Øistein Kristensen ved avdeling for rus og avhengighetsbehandling på Sørlandet sykehus mener Anne Ma Timenes tar opp noe viktig:

— Hun har veldig gode poenger. Vi vet at økt forbruk gir økte skader, og at mange sliter, sier han, og roser Anne Ma Timenes' vilje til etisk tenking.

Kristensen er enig i at vin er blitt mye mer vanlig å gi som gave. Han snakker om en ubevisst ufarliggjøring av alkohol de siste ti årene, og den mener han er farlig

— Det er lett å bli upopulær på dette feltet. Men all forskning viser at det kun er det upopulære som virker hvis man vil alkoholskader til livs, sier overlege Kristensen.

ÉN AV TI.

Forskning viser at én av ti sliter med alkohol. Det betyr at cirka 7700 kristiansandere har et alkoholproblem.

— Hvis kommunen gir vin til ti mennesker, sier statistikken at en av mottakerne vil få problemer med gaven, sier Kristensen.

Anne Ma Timenes sier hun ikke er ute etter å forby eller ødelegge folks gleder:

  • Vinlotteri mellom ansatte blander ikke jeg meg i. Men kommunen bør ikke i offisielle sammenhenger gi gaver som kan skade mottakeren.

— Hva er galt med de gode gamle blomsterbukettene? spør Timenes.

Tekst: Odd I.R. Uleberg

odd.inge.uleberg@fvn.no - 38 11 36 48